Nieuwbouw

Bouwfederatie FIEC is tegen elektronisch aanbesteden in bouw

Elektronisch aanbesteden is ongeschikt voor in de bouwsector. Dit schrijft de Europese bouwfederatie FIEC in een commentaar op de plannen van de Europese Commissie over elektronisch aanbesteden.
Volgens de FIEC erkent de commissie dit overigens zelf ook in de richtlijnen die voor aanbestedingen gelden.

In die richtlijnen staat namelijk dat werken en diensten die betrekking hebben op intellectuele prestaties zoals ontwerpen niet via een veiling op de markt moeten worden gezet. Daarenboven past elektronisch veilen domweg niet in de aanbestedingspraktijk in de bouw, aldus de FIEC. Verder vindt de federatie dat elektronisch vooralsnog niet verplicht mag worden opgelegd. Kleine en middelgrote bouwbedrijven hebben namelijk een gewenningsperiode nodig. Maar ook moeten aanbestedende diensten de ruimte hebben om de markt anders dan via de elektronische weg te betreden.

De FIEC vreest dat aanbestedende diensten elektronisch aanbesteden vooral zullen gebruiken om sneller zaken te doen. Ook vreest de FIEC dat het gebruik van elektronische systemen zal leiden tot het kunstmatig clusteren van opdrachten. De federatie vindt het absoluut ongewenst als belachelijk lage inschrijvingen worden geaccepteerd.

Gebaseerd op: Cobouw