Nieuwbouw

Bouwen in de toekomst houdt rekening met onvoorspelbaar water

Bij bouwers, planologen en gebiedsontwikkelaars wint langzaam de nieuwe visie terrein dat men altijd rekening moet houden met hoog water en flexibel dient te bouwen en in te richten. Een van die mensen is Chris Zevenbergen, lid van de Flood Resilience Group van de TU Delft en UNESCO-IHE Institute for Water Education.

Volgens Zevenbergen onderschatten mensen de kracht van water en laat menigeen zich in slaap sussen door de geruststellende gedachte achter dijken te wonen. Volgens Zevenbergen is het dan ook belangrijk om te leren onzekerheden te managen in plaats van risico`s. De omstandigheden waarin het water een hoofdrol speelt, zullen meer dan ooit veranderen. Door klimaatverandering kan de zeespiegel gaan stijgen, worden er periodes met ernstige droogte verwacht, die zullen worden afgewisseld met episodes van heel veel regen, of via de rivieren aanvoer van de regen van andere landen. Wat er met de waterstanden gaat gebeuren, wordt onvoorspelbaar.

Slim en flexibel bouwen speelt niet alleen beter in op onzekerheid, het is ook goedkoper in een land waar ruimte schaars is. Bijvoorbeeld dijken waarin autowegen zijn aangelegd - het doorgaand verkeer heeft alle ruimte en boven kan de dijk glooiend naar binnen aflopen, met bijvoorbeeld een park erop.

Gebaseerd op: Intermediair