Bedrijfsnieuws

Bouwconcern Jarvis lijdt verlies van 370 miljoen euro

Het in ernstige problemen verkerende Britse bouwconcern Jarvis heeft over het boekjaar tot 1 april 2004 een verlies geleden van 370 miljoen euro. Over het voorafgaande boekjaar kwam Jarvis nog op een winst van 95 miljoen uit.

Jarvis heeft van de banken een extra kredietfaciliteit gekregen van 37,5 miljoen euro en krijgt tot 25 maart de tijd een oplossing te vinden.

Het verlies is veroorzaakt door tegenvallers op veel bouwprojecten en door eenmalige lasten op PFI-projecten in de scholensector. Jarvis is één van\ de grootste spelers op dit gebied – in het boekjaar werden 59 scholen gebouwd of vernieuwd – en heeft ook veel PFI’s voor universiteiten, onderkomens voor soldaten en ziekenhuizen.

Het bedrijf is in een vroeg stadium in de PFI gedoken en heeft daardoor op veel projecten te hoge risico’s genomen. Bovendien loopt de bouw van de projecten vaak grote vertraging op. Jarvis wil nu haar aandeel in de meeste PFI’s verkopen, waaronder de vernieuwing en uitbreiding van drie Londense metrolijnen. Bij eventuele nieuwe PFI-contracten zal Jarvis de feitelijke bouw uitbesteden. Verder staan ook de dochters voor wegenonderhoud in diverse Europese landen in de etalage.

Jarvis wil zich daarna concentreren op spoor- en wegwerken op de Britse markt en op dienstverlening aan gemeenten. De toekomst van het bedrijf is echter nog lang niet zeker. Accountant Ernst & Young stelt in het jaarverslag ernstige twijfels te hebben over de levensvatbaarheid van de onderneming.

Jarvis meldt zelf dat de toekomstige verliezen op bouwcontracten nog verder kunnen oplopen.
Build for Life