Algemeen

Bouwbranche snakt naar komst zweeftrein

De grote Duitse bouwers vragen bij de beoogde aanleg van zweefbanen in Noordrijn-Westfalen en Beieren door te gaan en niet te verzanden in bureaucratische uiteenzettingen.

“Onze bondskanselier Schröder toonde zich onder de indruk te zien dat de politieke beslissers, planners en bouwers in China slechts 22 maanden nodig hebben om een Transrapidproject ten uitvoering te brengen”, aldus voorzitter I. Walter van Deutsche Bauindustrie.
“In Duitsland duurt de discussie over de zweefbanen ondertussen twee decennia, zonder dat we ook maar een proeftraject tot stand hebben kunnen brengen. China is zeker geen eenvoudig praktijkvoorbeeld om ons aan te spiegelen. Maar ook landen zoals Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn Duitsland op het gebied van de terugdringing van de bureaucratie mijlen vooruit.”
De aanleg van het 78 kilometer lange zweeftraject tussen Düsseldorf en Dortmund dreigt 236 miljoen euro duurder te worden dan geraamd. De deelstaat Noordrijn-Westfalen moet een financieringsconcept voorleggen om een beroep te kunnen doen op de in Berlijn gereserveerde subsidies van de rijksoverheid. Vorige week kwamen de consortiumpartners Siemens en Thyssen-Krupp met een bijdrage van 200 miljoen euro over de brug om de haalbaarheid van de zweefverbinding door het Ruhrgebied te vergroten. De kostenraming van het proefproject is opgelopen tot 3,4 miljard euro. De trein die uiteindelijk in Duitslands sterkst verstedelijkte gebied een ‘rondje Ruhr’ moet gaan rijden, is als stadsverbinding Metrorapid gedoopt.
Buiten Noordrijn-Westfalen spotten de Duitsers al dat de ambitieuze deelstaatregering in Düsseldorf haar inwoners slechts een zweeftrein met louter staanplaatsen aanbiedt. Uit marktonderzoek blijkt veel belangstelling voor de snelle zweefverbinding die onder andere de industriesteden Duisburg, Essen en Bochum moet gaan aandoen. Uit bezuinigingsoverwegingen echter is het aantal wagens per trein al teruggebracht van vier naar drie. De tijdwinst ten opzichte van de normale hogesnelheidtrein ICE bedraagt tussen Düsseldorf en Dortmund hooguit tien minuten. Minister-president P. Steinbrück hoopt dat de Metrorapid kort voor de wereldkampioenschappen voetballen in 2006 in gebruik kan worden genomen.
Build for Life