Nieuwbouw

Bouwbedrijven kunnen stijgende kosten niet doorberekenen

Het is voor bouwbedrijven ondoenlijk om de stijgende kosten van bouwmaterialen door te berekenen. Het economisch bureau ING vreest dat een nieuwe faillissementsgolf zal ontstaan.
De inkoopprijzen zullen de komende tijd harder stijgen dan de tarieven die bouwbedrijven in rekening brengen. In 2010 was de prijsstijging van bouwmaterialen nog te voorzien: 0,9%. Dit jaar is het tempo toegenomen. In februari 2011 verklaarde 21% van de producenten van bouwmaterialen dat de prijzen worden verhoogd. Slechts 4% verwacht de prijzen te verlagen. Vanwege de hevige concurrentie in de sector ontbreekt het bouwbedrijven aan ruimte om de prijsstijgingen door te berekenen aan opdrachtgevers.

Het rendement op projecten zal verder dalen. Veel projecten zijn tegen bodemprijzen geworven omdat het orderboek anders leeg zou blijven. Zodra de kosten voor bouwmaterialen boven de gebudgetteerde kosten uitstijgen zullen de bouwbedrijven verlies lijden. Vorig jaar nam het aantal faillissementen in de bouwsector toe met 13%. Meer dan 1.100 bedrijven sloten de deuren.

Gebaseerd op: Cobouw