Nieuwbouw

Bouwbedrijven bang voor afname adviesrol bij opdrachten

Steeds meer fabrikanten weten zelf de weg naar de eindgebruiker te vinden. Dit geldt niet alleen voor professionele eindgebruikers, maar ook voor de particuliere markt. Deze stap wordt door uitvoerende bouwbedrijven echter niet altijd in dank afgenomen; zij zijn bang dat hun rol in het proces kleiner zal worden. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat is uitgevoerd onder bijna 300 bouwbedrijven met verschillende specialisaties.

Merendeel bedrijven negatief over contact tussen klant en fabrikant

Fabrikanten van bouwmaterialen hanteren steeds vaker een pullstrategie; zij benaderen de eindgebruiker of opdrachtgever rechtstreeks om zo een vraag te creëren naar hun producten. Dit geldt niet alleen voor zakelijke opdrachtgevers, maar ook voor consumenten.

Ongeveer de helft van alle bouwbedrijven geeft aan de ervaring te hebben dat professionele opdrachtgevers rechtstreeks zijn benaderd door een fabrikant; 14% geeft aan dat dit vaak gebeurt en 39% ziet dit soms gebeuren. Met name installatiebedrijven geven vaak aan dat er al contact is geweest tussen de klant en de fabrikant voor het installatiebedrijf in beeld komt. Ook bij particuliere opdrachtgevers ziet men deze ontwikkeling; 9% van de bouwbedrijven geeft aan dat het vaak voorkomt dat de consument al contact heeft gehad met de fabrikant en 50% geeft aan dat dit soms het geval is. Deze ontwikkeling wordt echter niet door iedereen als positief ervaren. Een kwart van de bouwbedrijven vindt dit een positieve ontwikkeling, tegenover één op drie die hier negatief tegenover staat. Zij die hier positief tegenover staan, geven aan dat de klanten hierdoor beter geïnformeerd zijn en beter weten wat ze willen. Hierdoor kunnen minder snel misverstanden ontstaan over wat men kan verwachten. Bedrijven die hier negatief in staan, geven aan dat de rechtstreekse benadering door de fabrikant hun marges beïnvloedt, dat de klant hierdoor een gekleurd advies krijgt en later ook niet meer zal openstaan voor eventuele suggesties vanuit de verwerker.

Mate van rechtstreekse benadering klanten door de fabrikant

Ook interessant