Dossier Coronavirus / COVID-19

Bouwactiviteiten binnenshuis moeten toegelaten worden

  BE   30 maart 2020 Bron: Bouwunie
Bouwactiviteiten binnenshuis moeten toegelaten worden
Bouwactiviteiten in bewoonde woningen zijn momenteel enkel toegelaten in het geval van hoogdringendheid. Daardoor liggen vele bouwbedrijven die vooral voor particulieren werken, zoals bijvoorbeeld schilders en schrijnwerkers, momenteel verplicht stil. Deze bedrijven kunnen vooralsnog geen beroep doen op de hinderpremie. Bouwunie vraagt om het verbod op niet-essentiŽle activiteiten in bewoonde gebouwen op te heffen, mits de social distancing gerespecteerd wordt.

ďMits het respecteren van de veilige afstand kan in de bouw gewerkt worden, maar in bewoonde woningen zijn alleen hoogdringende interventies toegelaten zoals het herstellen van een boiler of het dichten van een lek in het dakĒ, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. ďAndere werken mogen bij particulieren binnenshuis niet gebeuren. Dit is voor de ondernemers geen vrije keuze maar een verbod. Toch is de hinderpremie voor hen niet van toepassing. Wij vragen om, mits de veilige afstand gegarandeerd kan worden, alle bouwactiviteiten binnenshuis toe te laten.Ē

Uit een bevraging die Bouwunie eerder deze week voerde, blijkt dat intussen nog maar 4 op 10 bouwbedrijven aan de slag zijn. De meerderheid van hen zelfs maar op halve kracht of minder. De beroepsvereniging vraagt om de mogelijkheid tot werken in de bouw optimaal te ondersteunen. ďVele werken kunnen binnenshuis plaatsvinden zonder dat de veiligheid in gedrang komt. Eventueel kan zelfs bekeken worden om een mogelijke extra voorwaarden op te leggen om geen enkel bijkomend risico op besmettingsgevaar te lopen. Als het veilig kan, waarom zou er dan niet gewerkt kunnen worden? Als deze versoepeling niet mogelijk is, dan is het niet meer dan rechtvaardig om deze bedrijven die verplicht stilliggen ook een hinderpremie toe te kennenĒ, aldus Jean-Pierre Waeytens.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo