Duurzaam Bouwen

Bouw van nulenergiewoning van start

In de Stad van De Zon, de energieneutrale wijk van Heerhugowaard, is vandaag begonnen met de start van de volgens de initiatiefnemers eerste nulenergiewoning van Nederland. Op papier heeft de woning in de basis een EPC van 0,0, maar door het ontwikkelend, testen, meten en demonstereren van nieuwe technieken, zal de woning uiteindelijk energie op gaan leveren.

De iQOON-woning, zoals het bouwwerk heet, wordt onder andere voorzien van de 'Compacte Warmte Opslag', volgens de initiatiefnemers een primeur. Ook komt er een nieuwe vorm van voorverwarming van de ventilatielucht, een energieleverende carport als oplaadpunt, warmtewerend drielaags glas, luchtdichte kozijnen met geïsoleerde spouwlatten, meer zonnepanelen en zonnecollectoren en energiezuinige huishoudelijk apparatuur. Om de verschillen te kunnen meten, worden twee verwarmingssystemen aangelegd.

Monitor

Bovendien worden de bewoners bewust gemaakt van hun gedrag door de toepassing van een buitengewoon slimme energiemonitor. Gezondheid, comfort, energiebesparing en duurzaamheid staat hierbij centraal.

Bij de realisatie van de iQOON-woning zijn onder andere ECN en TNObetrokken. De woning wordt gebouwd door de Friso Bouwgroep uit Sneek. Verder doen aan het project zo'n twintig partijen mee die allemaal hun eigen icoon (het beste van hetgeen ze in huis hebben) inbrengen.