Vastgoed

Bouw residentie Berckendael in Brasschaat van start

Projectontwikkelaars Cores Development en Gands zijn gisteren gestart met de werken aan Residentie Berckendael, het innovatieve woonconcept midden in de groene long van Brasschaat. Onder de noemer ‘resort wonen’ biedt Berckendael een vijftigtal luxeappartementen in een mooi aangelegd parkdomein, met gegarandeerde services zoals een wellness, een clubhouse en een inwonende conciërge. “Het project speelt in op de groeiende vraag naar levenslang wonen in luxe, te midden van een hechte sociale gemeenschap”, duidt commercieel verantwoordelijke Inge Caes. Dat concept spreekt aan: reeds 60% van de appartementen is verkocht.

Gisteren zijn, door aannemer Taxandria en onder goedkeurend oog van burgemeester Dirk de Kort en schepen van ruimtelijke ordening Myriam Van Honste, de werken gestart aan het nieuwe woonproject Berckendael, midden in het groene Brasschaat. Het concept ‘resort wonen’ is overgewaaid uit de Verenigde Staten - met een vijftigtal luxeappartementen wordt Berckendael de grootste luxueuze residentie in België die gegarandeerde services biedt. Zo komen er een inwonende conciërge waar de bewoners 24/24 uur beroep op kunnen doen voor een klusjesdienst of boodschappen, een artsenpermanentie, maar ook een fitness, een wellness met zwembad en sauna, en een clubhouse waar de bewoners onderling en met familie of vrienden gezellig kunnen samenkomen.

Sociale gemeenschap

In Brasschaat, waar de helft van de inwoners ouder is dan 50 jaar, trekt vooral dat sociale aspect aan, zo blijkt ook uit de gesprekken van de ontwikkelaars met potentiële kopers. Commercieel verantwoordelijke Inge Caes: “Marktonderzoek toont aan dat 60% van de 55-plussers de neiging heeft om te verhuizen. Naar een kleinere woning, zonder de beslommeringen van het onderhoud, maar wel met de nodige luxe en in de buurt, zodat ze hun sociale contacten kunnen onderhouden. In het consumententrendrapport voor 2011 zien trendwatchers deze socialiseringstrend duidelijk haar intrede maken in onze manier van wonen. Mensen hechten steeds meer belang aan sociaal contact met mensen rondom hen. Dit speelt zeer sterk bij een steeds ouder wordende bevolking. Wonen in een sociale residentie zoals Berckendael stelt hen gerust. Valt één van de partners weg, dan kan de ander in de vertrouwde, luxueuze omgeving, en in de hechte sociale gemeenschap van de residentie, verder leven. Bewoners die elk jaar enkele maanden doorbrengen in hun buitenverblijf in Frankrijk of Portugal, of ondernemers die geregeld naar het buitenland reizen, hechten bovendien veel belang aan de sociale controle die Berckendael op hun leegstaande appartement biedt.”

A la carte

Het domein van Berckendael, één van de laatste percelen ten noorden van Antwerpen van die grootte, is sinds het gewestplan Antwerpen uit 1979 al voorzien voor service-residentie. Schepen van ruimtelijke ordening Myriam Van Honste: “Het mooie aan dit plan is dat het verder gaat dan bijvoorbeeld een service-flat: Berckendael is een project op maat van onze welgestelde inwoners.” De gegarandeerde diensten zijn à la carte, en de ruimten in de appartementen kunnen dankzij de betonoverspanningen over het volledige gebouw gemakkelijk heringedeeld worden in functie van de wijzigende levensbehoeften van de bewoners, op het moment dat zij dat zelf wensen. De deuren en hallen zijn bovendien extra breed. Dit geeft extra cachet, en maakt het ganse project rolstoeltoegankelijk.

De bewoners worden persoonlijk door de ontwikkelaars begeleid bij elke stap van hun interieur: van de sfeer die ze willen creëren, tot en met de materialen, stoffen en kleuren die ze willen gebruiken. De afwerkingsbudgetten liggen zeer hoog: 20.000 tot 60.000 euro voor de keuken, en 8.500 tot 25.500 euro voor de badkamer.

60% verkocht

Van de appartementen is intussen reeds 60% verkocht, waarvan slechts een viertal bestemd om door te verhuren. “Investeren in dit soort projecten, in één van de meest welgestelde gemeenten rond Antwerpen en vlakbij verschillende recreatiemogelijkheden, is een slimme keuze, maar het merendeel van onze kopers wil zelf in Berckendael wonen”, besluit Inge Caes. Prijzen van de appartementen beginnen bij 450.000 euro inclusief kosten.

De ontwikkelaars streven ernaar om het project in het najaar van 2013 op te leveren, en werken hiervoor samen met de dynamische aannemer Taxandria Algemene Aannemingen, bekend van onder meer de werken aan het historische Glazen Huis in Antwerpen. Bart Deckers, gedelegeerd bestuurder van Taxandria: “Berckendael bestaat uit drie gebouwen van absolute technische topkwaliteit. Zo presteert het project zeer sterk op vlak van energieverbruik, met een globaal energieprestatiecijfer van E60, dat ruim onder de norm ligt. Die uitdaging gaan wij, dankzij onze ervaring met eerdere complexe bouwprojecten zoals het Glazen Huis, graag aan. Bovendien staan wij volledig achter de waarden van de ontwikkelaars: oog voor kwaliteit, en een persoonlijke service naar de klanten toe.”

Berckendael is een project van Cores Development en Gands, en is gelegen aan de Bredabaan te Brasschaat.