Nieuwbouw

Bouw parkeergarage Museumpark Rotterdam hervat

De bouw van de omstreden parkeergarage Museumpark in Rotterdam wordt maandag hervat. Sinds september 2006 liggen de werkzaamheden aan de 'blunderput' stil na grote kostenoverschrijdingen. Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft de gemeenteraad vandaag laten weten een overeenkomst te hebben gesloten met hoofdaannemer Strukton om verder te gaan met de bouw.

De ondergrondse parkeergarage en wateropvang voor overtollig regenwater zou aanvankelijk 50 miljoen euro gaan kosten. In de loop van de bouwwerkzaamheden liep de aannemer tegen allerlei problemen op, zoals bodemverontreiniging, kabels en leidingen in de ondergrond en schade aan het nabijgelegen Sophia Kinderziekenhuis. Het project zou mede hierdoor tussen de 13,4 en 20,4 miljoen euro duurder uitkomen.

De overschrijding is intussen flink opgelopen. De gemeenteraad besloot in juli dat de garage moest worden afgebouwd voor het dubbele van de oorspronkelijke kosten. In de alliantie-overeenkomst die het college met Strukton heeft gesloten staat dat de bouw uiteindelijk 103,4 miljoen gaat kosten. Daarin zitten alvast posten voor onvoorziene uitgaven en is een bonus-malusregeling afgesproken.

Een enquêtecommissie heeft op initiatief van de gemeenteraad een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de gang van zaken rond de Museumparkgarage. Woensdag 17 oktober presenteert de commissie haar conclusies. Een raadsenquête is het zwaarste controlemiddel van een gemeenteraad op het bestuur van een stad en is vergelijkbaar met een parlementaire enquête.

Ook interessant