Nieuwbouw

Bouw grootste lemen gebouw van Europa gestart

Het grootste lemen gebouw van Europa, zo noemt Ricola haar nieuwe centrum voor kruidenbewerking. Donderdag ging de eerste schop de grond in voor de door Herzog & De Meuron ontworpen productiefaciliteit. Het leem zorgt volgens de Zwitserse producent van keelpastilles en kruidenthee voor een stabiel binnenklimaat.

Doordat de temperatuur en luchtvochtigheidsgraad constant worden gehouden, is er bijvoorbeeld geen airconditioning nodig. Dit heeft weer een positief effect op de energieprestaties van het gebouw. Eventuele verwarming is afkomstig van een naastgelegen gebouw, terwijl zonnepanelen extra energie leveren.

De gevels voor het gebouw in het Alpendorp Laufen bestaan uit elementen van samengeperste klei uit de omgeving. Binnen de prefabmuren zal op duurzame wijze kruiden worden gedroogd, gesneden, vermengd en opgeslagen, zegt Ricola.

In het voorjaar van 2014 moet het gebouw klaar zijn, als aanvulling op het ensemble dat ‘huisarchitecten’ Herzog & De Meuron inmiddels bij elkaar hebben ontworpen voor Ricola.

Herzog & De Meuron maakte verder bekend een woontoren te gaan ontwerpen in Londen.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl

Ook interessant