Duurzaam Bouwen

Bouw duurzame uitkijktoren van start

Wethouder Turgay Tankir geeft aanstaande donderdag het officiële startsein voor de bouw van de LENTmark in Nijmegen. Deze duurzame uitkijktoren in Vinex-wijk Waalsprong wordt in ruim een half jaar tijd gebouwd door werkloze jongeren. Het bouwwerk wordt vrijwel geheel uit hergebruikte materialen opgebouwd.

Sloophout is het belangrijkste bouwmateriaal voor de toren. Het project is deels bedoeld als een experiment met gerecyclede materialen, om te laten zien dat dit een kostenbesparend alternatief kan zijn voor ‘nieuw’ bouwen. Alleen de materialen voor de binnenbekleding zijn nieuw, wegens voorschriften op het gebied van brandveiligheid.

De toren bestaat volledig uit demontabele materialen, zodat de constructie ‘schoon’ (zonder tussenstoffen als lijm) kan worden gebouwd. Ook kan het bouwwerk over vijf jaar weer eenvoudig uit elkaar worden gehaald, waarna de materialen nogmaals worden hergebruikt.

Voor de bouwende jongeren is de toren bedoeld als werkervarings- en educatieproject. Ze krijgen feitelijk les in duurzaam bouwen. Zo zal de leverancier van de groene daken een workshop verzorgen over het aanleggen ervan. Na de geplande oplevering in juni zullen de bouwers een certificaat ontvangen.

Lees verder op Architectenweb.nl