Architectuur

Bookazine: Architectuur is fictie

“Architecture is a fiction.” Zo opent Aaron Betsky, voormalig directeur van het Nederlands Architectuurinstituut, zijn essay in het eerste editie van Beyond. Een gebouw is eerste een bouwwerk en wordt pas architectuur als erover geschreven wordt. Dat is het uitgangspunt van Beyond, het eerste ‘bookazine’ boordevol korte verhalen over architectuur dat 2 keer per jaar verschijnt. In Beyond krijgen jonge en veelbelovende schrijvers de vrijheid de grenzen van de toekomst van architectuur te verkennen.

Scenario’s en speculaties

In nummer 1 getiteld ‘Scenarios and Speculations’ onder meer het sciencefictionverhaal ‘White Fungus’ van de Amerikaanse schrijver Bruce Sterling, het stripverhaal ‘Re:doing Dubai’ door architect Wes Jones en de reprint van ‘Twelve Ideal Cities’ van de radicale experimentele architectuurgroep Superstudio (1966-1978). Verder in Beyond no.1 verhalen en essays van Gilles Delalex, Michelle Provoost, Knut Birkholz, Srdjan Jovanovic Weiss, Boris Jensen, Silvia Banchini, Luis Falcón, Antonio Scarponi, Lara Schrijver, Kobas Laksa en Shumon Basar.

Evenementen

In verschillende landen vinden evenementen plaats rond Beyond no.1. Boekenketen FNAC bijt het spits af met een presentatie in Porto op woensdag 27 mei en een presentatie in Lissabon op dinsdag 9 juni, gevolgd door het internationale architectuurfestival Beyond Media in Florence (in juli), de Architecture Foundation in Londen en de Harvard University in Cambridge, VS (in september).

Waarden en symptomen

De volgende editie van Beyond, met als thema ‘Values and symptoms’, verschijnt in december van dit jaar. Daarin in ieder geval een heruitgave van het korte verhaal ‘The Largest Theme Park on Earth’ van de Britse verhalenverteller JG Ballard en een essay van de Canadese schrijver Douglas Coupland. Iedereen met een bijzonder en vooral kort verhaal kan dat insturen voor Beyond 2. Meer informatie: www.sunarchitecture.nl/beyond.

Beyond verschijnt onder hoofdredactie van de Portugese architect en schrijver Pedro Gadanho.