Bedrijfsnieuws

Boete van bouwfraude drukt resultaat van BAM Groep

Een boete van 40 miljoen euro opgelegd door de mededingingsautoriteit, heeft de nettowinst van bouwbedrijf BAM Groep vorig jaar onder druk gezet. Onder de streep bleef een bedrag over van 56 miljoen euro. Dat is net zoveel als in 2003, toen de boete met ruim 27 miljoen euro een stuk lager uitviel.

BAM Groep is een van de bedrijven die betrokken was bij de bouwfraude. Medewerkers van de onderneming moeten zich voor de rechter verantwoorden wegens verboden prijsafspraken. De omzet van het bedrijf kwam uit op 7,5 miljard euro, tegen 7,2 miljard een jaar eerder. Het bedrijf spreekt van goede resultaten in alle sectoren. BAM Groep is actief in Groot-Brittannië, Ierland, België en de Verenigde Staten.

Duitsland
Alleen in Duitsland verging het de onderneming iets minder goed. In de utiliteitsbouw werd een verlies geboekt dat mede werd veroorzaakt door een reorganisatie, waarbij 180 banen verloren gingen. De Duitse utiliteitsbouw is al tien jaar in mineur, aldus BAM Groep in een verklaring.

Slagkracht
Het bedrijf wist vorig jaar in zijn algemeenheid te profiteren van kostenbesparingen en een betere commerciële slagkracht. Dat had te maken met de overname van branchegenoot HBG in november 2002. De omzet klom op eigen kracht met ongeveer 3 procent. Uit de bouw en het vastgoed komt iets meer dan de helft van de omzet. In Nederland leverde de onderneming vorig jaar ongeveer 7000 woningen op tegen 6500 een jaar eerder.

Groeikansen
Woningontwikkeling biedt goede groeikansen voor de komende jaren, aldus de onderneming. BAM Groep heeft grondposities om ongeveer 25.000 woningen te kunnen ontwikkelen. Uit infra-activiteiten haalt BAM Groep iets minder dan de helft van de omzet. In Nederland liepen deze activiteiten goed. Een aantal grote projecten liep af, maar dat werd gecompenseerd door de verwerving van nieuwe opdrachten.

Leidingbouw
De leidingbouw BAM Infratechniek was verlieslatend. Bij dit bedrijfsonderdeel zijn maatregelen genomen om de winstgevendheid te verbeteren. Het dieptepunt in de markt is volgens de onderneming echter gepasseerd. BAM Groep verwacht dit jaar net zoveel omzet te boeken als vorig jaar. De nettowinst komt uit tussen de 90 en 100 miljoen euro, aldus de onderneming.
Build for Life