Nieuwbouw

Bockor investeert in nieuw café op de Vlasmarkt Kortrijk

Het project van de firma Batisco uit Sint-Martens-Latem voorziet een nieuwbouw met handelsruimte op het gelijkvloers en daarboven 7 appartementen. Er zijn ook 7 ondergrondse parkeerplaatsen voorzien. De bestaande verkrotte panden zullen worden gesloopt. Na een gunstig advies van de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar besliste het schepencollege deze week de bouwvergunning af te leveren.

De Vlasmarkt wordt gevormd door een pleintje met horecazaken gericht op jongeren en met aan de straatkant kleinschalige handelszaken. Het ontwerp van architecte Francisca Hautekeete uit Petegem-aan-de-Leie is op schaal van het pleintje. Zo is de gelijkvloerse verdieping langs de kant van de Vlasmarkt voorzien voor een horecazaak die dus zal aansluiten op de bestaande horecazaken. De toegang tot de appartementen en de inrit tot de autolift zijn dan weer langs de kant van de Lekkerbeetstraat gepland. De zeven nieuwe appartementen worden voorzien van extra geluidswerende ramen.

Het architecturaal karakter en de gebruikte materialen zorgen er voor dat het gebouw past in het aanwezige straatbeeld. De gevels vertonen een zekere verticaliteit door het gebruik van de hoge en smallere ramen en balustrades met verticale stijlen, hierdoor wordt de belijning en ritmering van de omgevende bebouwing gevolgd.

Schepen van stedenbouw Wout Maddens: “Het ontwerp zorgt er voor dat de kleinschalige rijbebouwing op de Vlasmarkt niet overschaduwd wordt. De typische gezellige sfeer van de Vlasmarkt moet bewaard blijven. Ik ben bovendien uiterst tevreden dat de Bellegemse brouwerij Bockor hier investeert in een nieuw café. Dit is het beste bewijs dat de Vlasmarkt een horeca- en handelsplein is. De stad, het stadsontwikkelingsbedrijf SOK en de investeerder houden woord.”