Architectuur

Bloomframe balkon ontvangt de Red dot design award 2008

Het Bloomframe® balkon ontworpen door Hofman Dujardin Architecten en geproduceerd door Hurks geveltechniek heeft de red dot design award 2008 gewonnen in de categorie product ontwerp. Van de 3203 inzendingen uit 51 landen is het Bloomframe® balkon als één van de winnaars geselecteerd. De internationale jury heeft het Bloomframe® balkon genomineerd vanwege de innovatieve kracht en het uitstekende ontwerp. De internationale ‘red dot design award’ is een van de meest gerenommeerde design prijzen wereldwijd. De prijzen worden slechts toegekend aan creatieve, innovatieve, hoogwaardige producten. De feestelijke prijsuitreiking zal plaatsvinden op 23 juni 2008 in de Aalto Opera Theater in Essen Duitsland.

Bloomframe® balkon

Het Bloomframe® balkon is een innovatief raamkozijn dat getransformeerd kan worden naar een balkon. Het biedt de gebruiker een flexibele leefomgeving. Door het openen van het raamkozijn ontstaat de mogelijkheid door de gevel naar buiten te lopen en te genieten van buitenruimte. Met één druk op de knop voegt men licht, lucht en ruimte toe. En juist dat geeft het ware buitengevoel. De aandrijving bestaat uit een elektromotor die op twee punten door middel van trekstangen het balkon aandrijft. De volledig geopende positie is mechanisch begrensd waardoor een optimale veiligheid van het uitgeklapte balkon gewaarborgd is. Door de toepassing van een elektrisch/mechanische beweging is het geheel gebruiksvriendelijk en door iedereen eenvoudig te openen en te sluiten.



Interactieve gevels staan centraal in het huidige architectuurdebat. Naast de functionaliteit en de degelijkheid van de gevel zijn architecten op zoek om zowel de interne als externe factoren te vertalen naar het gevelbeeld. Het door Hurks geveltechniek ontwikkelde Bloomframe® balkon biedt de mogelijkheid een gevel interactief te maken. Het Bloomframe® balkon transformeert de gevel naar een balkon, binnenruimte wordt buitenruimte. Een gesloten abstracte gevel in de winter ontvouwt zich als een bloem in de zomer. Het Bloomframe® balkon geeft een nieuwe dimensie aan het ontwerpen van buitenruimtes en gevels van nieuwbouw en renovatieprojecten. Het dynamische balkon biedt de mogelijkheid om compacte appartementen, kantoren of hotels in binnenstedelijke gebieden te voorzien van een buitenruimte. Maar ook als onderdeel van een enkele exclusieve woning is een Bloomframe® balkon zeer geschikt. De toepassingsmogelijkheden zijn ruim en divers.



Het Bloomframe® balkon wordt gemaakt van aluminium, glas en staal. Binnen een aanzienlijke bandbreedte heeft men de vrijheid zowel de afmeting, de kleur als het materiaal aan te passen. Het Bloomframe® balkon kan als een integraal onderdeel van de gevel worden ontworpen.



Omstreeks juli 2008 zal het Bloomframe® balkon op de markt verkrijgbaar zijn. Hurks geveltechniek is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, de verkoop en de implementatie van het Bloomframe® balkon. Alle technische en commerciële informatie zal beschikbaar zijn op de website www.bloomframe.com. Het Bloomframe® balkon is gepatenteerd. Bloomframe® is een geregistreerd merk.

Red dot design award

De red dot design award dateert uit 1955 en is uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze design prijzen wereldwijd. De prijs bestaat uit de categorieën “red dot award: product ontwerp”, “red dot award: communicatie ontwerp”, and “red dot award: design concepten”. In 2007 zijn er uit 60 landen in totaal meer dan 7000 inzendingen geregistreerd.

De ingezonden producten worden door een gerenommeerde internationale jury beoordeeld. De criteria voor de beoordeling zijn onder andere innovatie, functionaliteit, ergonomie, duurzaamheid en ecologische compatibiliteit. Dit jaar zijn er door de jury 3203 producten door de jury beoordeeld.

Samen met de overige prijswinnaars wordt het Bloomframe® balkon gepresenteerd van 24 juni t/m 27 juli op de tentoonstelling ”Design on Stage - winnaars red dot award:productontwerp” in de red dot design museum op het terrein van ‘Zeche Zollverein’ Wereld Cultureel Erfgoed. Met ongeveer 1500 producten op meer dan 4000m² is het red dot design museum heeft de grootste permanente tentoonstelling van hedendaags design wereldwijd.