Architectuur

Blankenbergse houten bistro met uitzicht op het strand

Op de grens van de duinen en de vaargeul in Blankenberge werd onlangs een nieuw restaurant gebouwd. Een prachtige houtmassiefbouw met zicht op het strand, de duinen en de haven. De locatie is werkelijk uniek aan de kust, vertelt architect Frederik Grimmelprez van GW2-Architecten. Gelegen op de grens van de duinen en de vaargeul biedt de bistro zicht op het strand, de duinen en de haven van Blankenberge.

Volgens het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) moest op de locatie van de vroegere stranduitbating - bestaande uit bouwsels zonder stijl - een nieuw hedendaags restaurant ontworpen worden. Het recente RUP voorzag in een dwingende bepaling waarbij de uitbaters verplicht werden om binnen de 5 jaar na uitvaardiging van het RUP, de bestaande constructie te slopen en een nieuw beeldbepalend gebouw te realiseren. Zoniet zou het bestaande gebouw dienen te verdwijnen.

Houtmassiefbouw

Het project beslaat dezelfde bovengrondse oppervlakte als voordien. Door het bouwen van een mezzanine ontstaat een verkleinde ecologische voetafdruk. Het gebouw werd geschoven tegen de geklasseerde bunker uit de tweede wereldoorlog. De verdieping heeft een panoramisch raam dat boven de bunker uitkijkt en een prachtig zicht biedt op de duinen, de zee en –bij avond- de ondergaande zon. Het gebouw is volledig onderkelderd. Dit maakte het mogelijk om een stevige aanzet te realiseren boven op de duinenrij. De bovenbouw is gerealiseerd in een houtmassiefbouw.

Lees verder op Architectura.be