Algemeen

Binnenstedelijke herontwikkeling geen oplossing voor woningtekort

ABN Amro ziet in de huidige focus op binnenstedelijke herontwikkeling geen oplossing voor het nijpende woningtekort. Nieuwe uitleggebieden zijn nodig om volume te maken en tegemoet te komen aan de nog steeds groeiende vraag naar woningen. Dit blijkt uit het rapport Kiezen is macht, een studie naar de toekomst van projectontwikkeling in Nederland, dat gisteren op de Provada werd gepresenteerd.

Bij binnenstedelijke herontwikkeling is het volgens een van de schrijvers van het rapport, Erik Steinmaier, moeilijk om volume te maken. Gefragmenteerd grondbezit, lange procedures, onzekere doorlooptijden en hogere ontwikkelingskosten in binnensteden zijn hier debet aan. Hij ziet de focus op binnenstedelijke herontwikkeling vooral als een politieke keuze en pleit voor meer nieuwbouw in uitleggebieden om tegemoet te komen aan de woningvraag.

Uit het rapport blijkt verder dat de 11% leegstand (2007) in de kantorenmarkt de bank zorgen baart. Het is weliswaar een verbetering ten opzichte van 2006, toen de leegstand nog 14% bedroeg, maar het is nog steeds een hoog percentage. Er staat 800.000 m2 kantoorruimte leeg in de vier grote steden en nu de uitbreidingsvraag verandert in een vervangingsvraag zal de leegstand eerder toe dan afnemen.

Van de huidige plannen voor de ontwikkeling van 9 miljoen m2 aan kantoorruimte is namelijk 95% nieuwbouw en slechts 5% herontwikkeling. Als daar geen verandering in komt zal de leegstand in bestaande panden alleen maar toenemen. Het is volgens Steinmaier dan ook belangrijk dat het nieuwbouwvolume wordt teruggebracht. Alleen dan krijgt herontwikkeling volgens hem een serieuze kans. Hoewel hij daarbij wel aantekent dat er nog veel technische en economische hangijzers zijn om die herontwikkeling van bestaande kantoorpanden daadwerkelijk te realiseren.

Op het retailvlak is ABN Amro positiever dan de landelijke pers waarin vooral gewag wordt gemaakt van een dreigend overschot aan winkelmeters. Steinmaier licht toe dat het aantal m2 retailruimte weliswaar flink is gestegen afgelopen jaren, maar dat het daarbij vooral gaat om grotere volumes per winkel. Het aantal winkels is nauwelijks toegenomen. Hij ziet daarom mogelijkheden voor groei, maar dan moet er wel gekeken worden naar een bredere branchering.
Build for Life