Algemeen

Bill Gates wil het toilet heruitvinden

Bill Gates, miljardair en bekend als oprichter van Microsoft, heeft een bedrijf uit Californië beloond voor het ontwikkelen van een innovatief toilet op zonne-energie. "Openbare ontlasting is dodelijk en de huidige Westerse toiletten bieden niet de oplossing voor het probleem", zegt Gates.
Volgens de gewezen topman van Microsoft vereisen onze huidige toiletten een complexe rioolinfrastructuur. Daar komt dan ook nog bij dat er veel water wordt verbruikt. "De technologie van de toiletten is niet meer fundamenteel veranderd sinds de uitvinding ervan in 1775. Je moet je maar eens voorstellen wat er zoal mogelijk is als we samenwerken en nieuwe innovaties in deze sector stimuleren."

Gates zette zijn woorden kracht bij door via zijn Bill & Miranda Foundation subsidies te geven aan acht universiteiten wereldwijd om een hygiënisch toilet te ontwikelen dat nauwelijks water verbruikt. Ook moest het toilet onder meer veilig en betrouwbaar zijn én afval in energie, proper water of voedingsstoffen omzetten.

Het California Institute of Technology (Caltech) kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. De onderzoekers daar boekten het meeste vooruitgang met een toilet op zonne-energie dat uitwerpselen en urine omzet in waterstofgas. Dit gas kan worden opgeslagen in brandstofcellen en tevens dienen als reserve-energiebron voor 's nachts of in periodes met weinig zon.

Ook interessant


Build for Life