Algemeen

Bifluoridenmix zorgt voor houtvochtregulering

De houtbranche is in de afgelopen jaren op zoek gegaan naar alternatieven om hout te verduurzamen. Langzaamaan komt er steeds meer aandacht voor het modificeren van hout in plaats van impregneren met giftige stoffen.

Aquawood is chemisch gemodificeerd hout waarbij bifluoriden voor de regulering van vocht zorgen.

De niet-afbreekbare stoffen in wolmanzouten geven weliswaar een goede bescherming maar de uitloging van onder meer metalen als chroom, koper en arseen is belastend voor het milieu. Met het impregneren van hout met afbreekbare organische stoffen is nu een alternatief voorhanden. Dit systeem heeft een redelijk goed effect op de duurzaamheid zo lang het hout niet met de grond in contact komt.
Als antwoord op het impregneren zijn initiatieven ondernomen om het hout zodanig te behandelen dat de eigenschappen veranderen door modificatie. Bekendste methode tot dusver is thermische modificatie waarbij het hout wordt ‘gebakken’ onder natte omstandigheden, zoals het hout van Plato, Thermo Wood en New Option Wood.
Aquawood is een betrekkelijk nieuw product dat in afwijking van voornoemde houtmodificaties chemisch is behandeld met Diffusec dat onder meer een mix van bifluorides bevat. Volgens drs. L. Nijman, directeur van Nijman Wood Modification uit Kockengen, verkrijgt naaldhout door de chemische modificatie een nieuwe vochtregulerende eigenschap. “Duidelijk is dat de bifluoriden reageren met het cellulosemolecuul in hout, waardoor de watermoleculen minder mogelijkheden hebben om zich te verbinden aan het cellulosemolecuul. Dit uit zich doordat het hout water snel opneemt of afstaat bij wisselende vochtigheid.”

Vanzelf
Het chemische proces van modificeren met Diffusec gaat bijna vanzelf. Nijman: “We hoeven het hout alleen maar gedurende 10 minuten in de bifluoride-oplossing te dompelen en daarna twee weken opgelat weg te zetten.” Bij vers hout is de ‘reactiezone’ na twee weken 4 tot 7 centimeter. Bij droog hout is dat 12 millimeter. Droog hout van 18 tot 25 millimeter is dus door en door gemodificeerd.
De eenvoudige modificatietechniek houdt de kostprijs laag. Volgens Nijman is Aquawood een factor 3 goedkoper dan hardhout, terwijl met het gemodificeerde vurenhout heel goed langdurige toepassingen in het water mogelijk zijn.
“In de praktijk heeft het middel waarmee we naaldhout modificeren bewezen zeer duurzaam te zijn. Een vurenhouten steiger bij Lauwersoog is na 27 jaar nog steeds keihard”, aldus Nijman.
Op een eenmalige afspoeling na, zoals door het Duitse Houtinstituut is vastgesteld, loogt Diffusec niet uit. Bovendien is de concentratie zo laag dat zelfs als de dompelbak per ongeluk zou leeglopen, er geen nadelige gevolgen zijn voor het milieu.
Behalve verbeterde vochtregulering claimt Nijman dat het behandelde vurenhout veel minder werkt, waardoor scheurvorming voor het overgrote deel achterwege blijft.
Het product Diffusec is de nieuwe merknaam van wat voorheen onder de naam Improsol te koop was. Volgens Nijman zijn methodiek en oplossing verfijnd in de loop der jaren. Oldenboom Groep en Wisse Houtindustrie produceren op dit moment Aquawood.
Build for Life