Verbouwen

Biaxe rondt Project Picard af in Molenbeek

In hartje Brussel, vlakbij Tour & Taxis, heeft Biaxe enkele aanpalende industriële gebouwen gerenoveerd en zo een nieuwe toekomst gegeven, als woonzone. Deze gebouwen staan op de hoek van de Picardstraat en de Le Lorrainstraat. In totaal zijn er nu 26 lofts en 14 appartementen in ondergebracht, en de bestaande architectuur werd daarbij zo veel mogelijk gerespecteerd. De hele operatie kreeg de naam 'Project Picard' mee.

Het Brusselse stadscentrum kan al enkele jaren profiteren van wijkcontracten die de opwaardering en renovatie van stadsgebouwen beogen. Dankzij deze contracten wordt ook het sociale weefsel versterkt door de inrichting van de straten en groenzones, en de creatie van woonzones. Momenteel kan ook de omgeving van het befaamde Tour & Taxis van deze evolutie genieten.

Enkele industriële gebouwen, die getuigen zijn van het Brusselse verleden, vonden in deze context een koper. Zo is er bijvoorbeeld de site 'Picard', een gebouwenblok dat zich bevindt tussen de Picardstraat en de Le Lorrainstraat. In het verleden huisde hier onder meer het agentschap Continent Anglaise, dat wijnen en alcoholische dranken invoerde, en het transportbedrijf International Trucks VI. Het bedrijf Biaxe heeft de verlaten gebouwen later opgekocht.

Bij de renovatie van deze gebouwen en de aanpalende terreinen (ongeveer 3000 m²) stelde Biaxe zich als missie om de originele materialen en architectuur zo veel als mogelijk te respecteren. De oude gevels in rode baksteen langs de kant van de Le Lorrainstraat bleven volledig bewaard. Bovendien konden ook de stalen ramen van de gevels van de Picardstraat behouden blijven, maar ze werden wel gerestaureerd en voorzien van dubbel glas. Ook sommige muren en originele plafonds in beton bleven overeind.
Er valt zeer veel licht binnen in de gebouwen, en dit dankzij de mooie ruimtes en grote glaspartijen die uitgeven op terrassen. Iedere woning kan over minstens één terras beschikken. De architectuur is sober en hedendaags.

Ook groene ruimtes komen ruimschoots aan bod. Eens voorbij de majestueuze 'koetspoort' - die dienst doet als ingang voor het gebouw en toegang geeft tot het hart van dit complex - stoot men op een aantal groene eilandjes die een rust uitstralen die bijzonder zeldzaam is in het stadscentrum. Voor het comfort van de bewoners zijn er onder deze tuinen twee ondergrondse parkeergarages die plaats bieden aan 45 wagens.

De renovatiewerken zijn nu volledig afgerond. Maar liefst 26 lofts en 14 luxe-appartementen, met een oppervlakte tussen de 68 en 292 m², zijn beschikbaar vanaf 31 maart.