Duurzaam Bouwen

Bezoek meer dan 150 energievriendelijke woningen

150 energievriendelijke en duurzame woningen in Vlaanderen en Brussel openen dit en volgend weekend hun deuren voor het grote publiek. De Ecobouwers opendeur is een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu. In de woningen is te zien hoe er thuis energie bespaard kan worden. `
Het is de vijftiende editie van de Ecobouwers opendeur van de Bond Beter Leefmilieu. Huiseigenaren leiden de bezoekers zelf rond in hun nieuwe of verbouwde woning.

Pieter-Jan Janssens heeft in Gent een passiefhuis gebouwd. "Wij hebben ramen met driedubbel glas. In de wanden, de vloer en het dak zit 40 centimeter isolatie. Het is ook een luchtdichte woning met een ventilatiesysteem dat de warmte van de afgevoerde lucht recupereert. Daar hangt een investeringskost aan, maar het is de bedoeling dat we die terug verdienen door de energiezuinigheid van de woning."

In Aarschot kan je het huis van Jos Vrancken bezoeken. "In de eerste plaats hebben we een nieuwe woning gebouwd die veel kleiner is dan onze vorige woning. Elk bijkomend volume dat je bouwt, moet je ook verwarmen. Het huis is heel goed geïsoleerd. Je kan het je voorstellen als twee dozen: een binnendoos en een buitendoos die door een mantel van isolatie van elkaar gescheiden zijn."

Meer informatie vindt u op www.ecobouwers.be/opendeur

Op 9, 10 en 11 november vindt de ecologische bouwbeurs Hout & Groen Wonen plaats in Antwerpen. Bezoekers van Ecobouwers Opendeur, krijgen bij inschrijving een gratis toegangscode voor de beurs. Op 11 november kan je ook in Wallonië tal van passiefhuizen bezoeken tijdens Je visite des maisons passives.

Ook interessant