Algemeen

Bezoek delegatie Saint-Etienne aan Kortrijk

Vorige week ontving de Stad Kortrijk en Designregio Kortrijk een delegatie uit Saint-Etienne (Frankrijk). De genodigden vertegenwoordigden de stad Saint-Etienne, de Cité du design en de Chambre de Commerce et d'Industrie de Saint-Etienne/Montbrison.
Er werd hen een goed gevuld programma aangeboden met o.a. een bezoek aan interessante architecturale gebouwen op Hoog Kortrijk, het Industrial Design Center (Howest), de Interieur Foundation, een stadsbezoek aan de Leiewerken, K in Kortrijk, de Week van het ontwerpen en de expositie van Roelandt Savery in het Broelmuseum.

Het hoogtepunt van het bezoek was de ondertekening van een 'Letter of Intent' tussen beide steden. Hierbij drukten de partijen hun bereidheid uit om in de toekomst nauw samen te werken rond de thema's "innovatie" en "design". Deze samenwerking wordt geconcretiseerd binnen het jaar en zal volgende elementen bevatten: wederzijdse deelnames aan de Design Biënnales in Kortrijk en Saint-Etienne, uitwisselen van designers bij diverse projecten en workshops en elkaar als bevoorrechte partners betrekken bij internationale projecten. Deze concrete samenwerking zal vorm krijgen tijdens de periode van de Design Biënnale Interieur 2012 in Kortrijk waarbij Saint-Etienne actief zal deelnemen met een tentoonstelling en aanwezig zal zijn met een delegatie van beleidsmensen, designers en ondernemers.

De Stad Saint-Etienne telt 185 000 inwoners waarvan 23% onder de leeftijd van 20 jaar en ligt 80 kilometer verwijderd van de Stad Lyon. Sinds november 2010 mag Saint-Etienne mag zich UNESCO City of Design noemen, dankzij een design-georiënteerd stedelijke kader en uitstekende voorbeelden van creatieve samenwerking tussen de academische wereld en het bedrijfsleven. De stad levert voortdurend inspanningen om zichzelf opnieuw uit te vinden door middel van design met de steun van kleine en middelgrote creatieve bedrijven en concrete initiatieven gewijd aan design, zoals de Cité du design en de Internationale Design Biënnale.
Build for Life