Algemeen

Bewoners vakantiebungalowpark moeten huis verlaten

De Nederlandse overheid vindt dat permanente bewoning van villa's in vakantieparken het natuurlijk karakter aantast. Daarom moeten de permanente bewoners van vakantiebungalowpark Lingemeer in Lienden hun villa voor 1 oktober verlaten op straffe van een dwangsom van maximaal 90.000 euro per gezin. Dat is het gevolg van een uitspraak die de Raad van State heeft gedaan.

Lingemeer is in de jaren negentig gebouwd als vakantieoord met luxueuze tweede huizen. Net als in veel andere vakantiebungalowparken bleken huiseigenaars al snel permanent in de villa's te wonen. In eerste instantie lieten gemeenten en provincie dat oogluikend toe, maar sinds het eind van de jaren negentig is de strijd over de permanente bewoning tussen overheden en bewoners losgebarsten.

De overheden vinden dat permanente bewoning het natuurlijk karakter van de villaparken te veel aantast. Bovendien dragen de bewoners, die geen officiële inwoners van de gemeente Buren zijn, geen lasten af. Het ministerie van Volkshuisvesting verbiedt bovendien de min of meer illegale woonwijken die door permanente bewoning ontstaan. De bewoners stellen op hun beurt dat hun dat bij aankoop van de villa's niet duidelijk is gemaakt. Volgens hen is er een gewoonterecht ontstaan.

Uitspraak rechter

De beslissing van de bestuursrechter in Den Haag is weliswaar een voorlopige voorziening in afwachting van de bodemprocedure, maar de rechter geeft in zijn uitspraak al aan dat niet te verwachten valt dat die uiterste procedure nieuwe feiten en dus een andere uitspraak op zal leveren. Daarom mag de gemeente Buren, waar Lienden onder valt, vanaf 1 oktober dwangsommen gaan opeisen. De bodemprocedure zal volgens een woordvoerder van de Raad van State waarschijnlijk in november plaatshebben.

Over de bewoning van Lingemeer zijn tal van processen gevoerd, die de gemeente Buren donderdag definitief heeft gewonnen. Als 23 gezinnen niet voor 1 oktober kunnen aantonen, dat zij elders hun hoofdadres hebben, moeten zij 4500 euro boete per maand per volwassen gezinslid betalen, met een maximum van 90.000 euro. De Belangenvereniging Lingemeer zegt dat iedereen failliet gaat als de gemeente die boete oplegt.

Gedeputeerde Th. Peters van Gelderland noemt de uitspraak van de hoogste bestuursrechter een belangrijke steun in de rug voor alle gemeenten die bezig zijn een einde te maken aan permanente bewoning. "Een vakantievilla als gewoon huis bewonen is niet eerlijk. Iedereen wil wel op de mooiste plekjes voor weinig geld wonen, maar dat kan dus niet. Die huizen zijn bestemd voor toeristen en mogen alleen daarom in kwetsbare natuurgebieden staan", zei hij vrijdagmorgen.
Build for Life