Algemeen

Bewoners krijgen alle ondersteuning

Schepen van Ruimtelijke Ordening Karin Temmerman (SP.A) werkte een grootscheeps plan uit om de dichtbebouwde wijk Brugse Poort zuurstof te geven. 89 woningen worden onteigend en gesloopt. Wegen worden aangepakt, parkjes aangelegd, er komen nieuwe instellingen en woonprojecten. Meer dan 25 miljoen euro wordt geïnvesteerd. Tegen 2006 moet al iets te zien zijn.

,,De leef- en woonkwaliteit in de negentiende-eeuwse gordel moet omhoog. Uitpitten van binnenkernen, het vergroenen van de omgeving en de heraanleg van het openbaar domein zijn de middelen. Mijn prioriteit gaat naar de buurten Brugse Poort en Rabot'', zegt schepen Temmerman.

De Brugse Poort is een volkswijk die vooral bestaat uit lange monotone straten die volgepropt zijn met rijhuisjes. De toenmalige plannenmakers waren vergeten dat mensen ook nood hebben aan ademruimte. De gevelbreedte van een huis is er vlug kleiner dan de gemiddelde auto. ,,Het is een wijk zonder herkennings- en identificatiepunten'', zegt stedenbouwkundige Jurgen Heytens.

,,Ik wil geen sociale verdringing. De wijk mag niet helemaal veranderen. Wel moet er een betere sociale mix ontstaan. Jonge gezinnen met kinderen moeten er zich welkom voelen. We willen flink vooruit omdat zulke operatie geen 15 jaar mag duren. In de Sas- en Bassijnwijk duurt het te lang en dan krijg je dat verkommeringseffect. Als dit plan werkt, kunnen we ook andere wijken aanpakken'', vertelt Temmerman.

Begeleiding
Het eerste stadsontwerp, een soort ideaalbeeld, is na bespreking met de buurtraad herwerkt en afgeslankt tot een haalbaar ontwerp. Aanvankelijk zouden veel meer huizen (een kleine 300) sneuvelen.

Op de plannen kwam al kritiek van een groepje dat zich de Links Socialistische Partij noemt. Zij vrezen ,,wanhoop en ellende'' en wijzen erop dat investeringen in huizen en verhuiskosten moeten worden vergoed. ,,Wij hebben vooraf alle betrokkenen persoonlijk bezocht. We bieden hen allerlei steun en begeleiding aan. Ook moeten die mensen worden geherhuisvest'', zegt Temmerman. Zaterdag werd al een hoorzitting gehouden met de betrokkenen.

De stedenbouwkundige investering kost 12,5 miljoen euro. Daarnaast komt er geld van onderwijs, groenvoorziening, cultuur, onderwijs. Het Brugse Poort-project vraagt een samenspel van diverse departementen. Ook de sociale huisvesting doet mee. Temmerman hoopt ook op Publiek Private Samenwerking (PPS).

De onteigeningen kunnen al in 2004 rond zijn. ,,Neen, er is geen weg terug'', zegt Temmerman. ,,Wel moet dit plan nog in de gemeenteraad en op hoger niveau worden goedgekeurd.
Build for Life