Zwembaden en (zwem)vijvers

Bewaak kwaliteit zwembadwater

Een eigen zwembad, maar hoe zit het met het onderhoud? Men zegt wel één keer vullen is genoeg, maar dan is een filtersysteem alleen niet voldoende. Daarom hier de nodige tips over het wateronderhoud, want dat hoort ook bij kluswerk.

- Als je het zwembad voor de eerste keer laat vollopen met leidingwater, is het water natuurlijk schoon en veilig. Maar als erin gezwommen wordt, raakt het zwemwater langzaam minder schoon. Dat komt doordat de zwemmer huidschilfertjes, talg en transpiratie achterlaat. Bovendien komt er nogal wat uit de lucht naar beneden.

- Om het water fris te houden, kun je chloor gebruiken en middelen om de pH-waarde van het water te optimaliseren, plus een testset. Om chloor effectief te laten werken, moet de pH-waarde van het zwembadwater tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Met 'pH-minus' kan de pH-waarde naar beneden bijgesteld worden, met 'pH-plus' wordt de pH-waarde verhoogd.

- Nadat het zwembad gevuld is, moet je eerst de pH-waarde op het juiste peil brengen en daarna voeg je het chloor toe. Op de verpakking staat de juiste hoeveelheid aangegeven. Deze eerste dosering geldt als basis. Afhankelijk van het weer en hoe vaak het zwembad gebruikt wordt, moet regelmatig chloor toegevoegd worden (4 tot 6 gram per m³ water). Bij langdurige zonneschijn moet dit dagelijks worden herhaald.

- Chloor in poedervorm kan het beste worden gedoseerd door de benodigde hoeveelheid in een emmer te doen en deze te verdunnen met water. Daarna kun je het via de skimmer in het zwembad gieten. Als er geen skimmer is, moet de oplossing over het zwembadwater verdeeld worden. De langzaam smeltende chloortabletten zorgen voor een eerste desinfectie én voor zacht water. Je gebruikt ze uitsluitend in de bijgevoegde chloordrijver (nooit de tabletten 'los' in het zwembad oplossen!).

- Wat is pH-waarde? pH-waarde is de balans van het alkalische en het zuurgehalte van het zwemwater. Dit wordt gemeten in maten van 1 tot 14. Voor een goede chloorwerking moet de pH-waarde tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Dat kun je eenvoudig met de testset controleren. Wanneer de pH-waarde beneden de 7,2 is, moet er pH-plus toegevoegd worden. Wanneer de pH-waarde boven de 7,6 is, moet pH-minus toegevoegd worden.

- Waarom is de pH-waarde zo belangrijk? Wanneer de pH-waarde laag is (onder de 7,2), is het water te zuur. Dat kan bij het zwemmen geïrriteerde ogen en huid veroorzaken. Een te lage pH-waarde is ook de oorzaak van het onstabiel worden van het aanwezige chloor in het zwemwater. Hierdoor worden drie belangrijke functies van het chloor (het doden van bacteriën, het doden van algen en het controleren van de organische stoffen) niet meer goed vervuld.

- Wanneer de pH-waarde boven de 7,6 is, wordt het zwemwater te alkalisch. Dat veroorzaakt dat het chloor zich verbindt met andere stoffen zoals ammoniak. Ook een te hoge pH-waarde kan tot oog- en huidirritatie leiden.