Algemeen

Beurs Batimat biedt bezoeker inspiratie

Nieuw, nieuwer, nieuwst. Volgens veel producenten op de Parijse bouwbeurs Batimat, is het ene product nog spraakmakender en innovatiever dan het andere.

Aan de bezoeker van de Batimat de eer de informatie te filteren. Dat kan tot morgenmiddag vijf uur als de Batimat sluit. Prijzen waren er ook, waaronder twee voor de dakdivisie van Lafarge.

Dat de kwalificatie ‘nieuw’ een rekbaar begrip is blijkt wel uit de beurscatalogus met noviteiten, waarin de tijdsaanduiding voor de marktintroductie varieert van januari 2002 tot voorjaar 2004. Zo introduceert Trespa in Parijs twee nieuwe typen gevelplaten, die begin februari al op de Bouwbeurs Utrecht pronkten. Misschien zijn ze nieuw voor de Franse markt.
De beursorganisatie deelde medailles uit voor de beste producten. De hoofdprijzen waren voor een in een pannendak te integreren zonnepaneel, een systeem waarmee één man met een lasermeter en een zakcomputer simpel een uit te voeren werk kan opmeten, inclusief persoonlijke valbeveiliging.
Het zilver ging naar de dakdivisie van Lafarge voor respectievelijk een rolhouder en een dakpan.
Het afrolapparaat maakt het mogelijk dat één man in vijftien minuten 80 vierkante meter isolatiefolie op een dak kan aanbrengen. Een geïntegreerd verschuifbaar afsnijmes gecombineerd met de 150 centimeter brede rollen folie zorgt ervoor dat er nauwelijks materiaalverlies is.

Besparing
Het isolatiemateriaal kan direct op de onderconstructie worden aangebracht en behoeft niet te worden voorgesneden. Vergeleken met de traditionele methode wordt er 10 tot 15 procent op het isolatiemateriaal bespaard. Er is bovendien veel aandacht besteed aan de veiligheid voor de werkers. De afroller is gemaakt van gegalvaniseerd staal en meten 175 x 35 x 15 centimeter. Het systeem kan worden gebruikt voor woningen, in nieuwbouw en renovatie. Binnenkort komt er een versie op de markt voor verticale gevels.
Lafarge schakelde de kleurenspecialist Jean-Philippe Lenclos van het ontwerpbureau Atelier 3D Couleur in voor een nieuw eigentijds kleurengamma voor bestaande keramische dakpannen. Het werd bekroond met de ‘trophée d’argent’ van het design concours van de Batimat. De serie telt acht natuurlijke kleuren. Er zijn allerlei kleurencombinaties mee te maken, van warm tot koel, afhankelijk van de sfeer en de ligging van een gebouw.
Build for Life