Algemeen

Betere bescherming voor wie financiële dienst op afstand koopt

Consumenten die een verzekering, een krediet(kaart), een product op krediet of een belegging kopen via het internet, brief, telefoon of fax, krijgen in de toekomst een betere bescherming. Dat staat in een nieuw wetsontwerp van minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche (sp.a, foto: Belga).

Consumenten die een financiële dienst op afstand kochten genoten totnogtoe geen bijzondere bescherming. Als het parlement de nieuwe regeling goedkeurt, krijgt de consument een dubbele bescherming.

Allereerst zullen er strenge en gedetailleerde informatieverplichtingen gelden en er komt een bedenktermijn van 14 dagen na sluiting van de overeenkomst. Op die manier weet de consument wie de aanbieder is en waar hij die kan bereiken, krijgt hij informatie over de totale prijs, de mogelijke risico's en alle vergoedingen van de financiële dienst. Daarnaast moet de aanbieder informatie over de verkoop op afstand en de rechtsmiddelen verschaffen en er is bepaald dat de consument deze informatie en contractvoorwaarden schriftelijk krijgt voordat hij een overeenkomst sluit.

Verder krijg je als consument voortaan ook14 dagen bedenktijd. Binnen deze termijn kan je afzien van overeenkomst die je aanging. De termijn duurt zeven dagen langer dan bij de verkoop op afstand van producten en niet-financiële diensten.

Het wetsontwerp is een gevolg van een Europese richtlijn die uiterlijk tegen 9 oktober 2004 moet omgezet zijn in een Belgische wet. De nieuwe regeling treedt in het najaar in werking, verwacht minister Van den Bossche.
Build for Life