Algemeen

Beste wolkenkrabber van Nederland staat in Rotterdam

Het pand van Nationale Nederlanden in Rotterdam is zaterdag uitgeroepen tot de beste wolkenkrabber van Nederland. Gebouw Delftse Poort, zoals het complex officieel heet, eindigde voor de Rembrandt Tower uit Amsterdam, het pand van de Fortis Bank in Rotterdam en de Hoftoren in Den Haag.

De Delftse Poort is met 151,35 meter het hoogste gebouw van Nederland. De wolkenkrabber, een ontwerp van de in 2001 overleden architect Abe Bonnema, werd in 1991 opgeleverd. Vooral de strakke vorm en de bijzondere constructie boven op een bestaande metrobuis werden zeer gewaardeerd, aldus de stichting.

De Stichting Hoogbouw, die dit jaar 20 jaar bestaat, stelde deze ranglijst daarom samen aan de hand van het oordeel van deskundigen. In 1984, het jaar dat de stichting werd opgericht, verscheen ook een top-20. Op de eerste plaats stond toen het Erasmus Medisch Centrum, dat in de jongste lijst niet meer voorkomt. Het World Trade Center en de Willemswerf zijn de enige Rotterdamse gebouwen die in beide rangschikkingen zijn terug te vinden.

In de zaterdag gepresenteerde top-20 heeft Rotterdam de meeste vermeldingen. Behalve de Delftse Poort komen ook het pand van de Fortis Bank (derde plaats), de Millenniumtoren (vijfde), het World Trade Center (zevende) en het World Port Center (tiende) voor in de top-10.

Den Haag en Amsterdam staan elk met vier bekende torens in de favorietenlijst van kenners. Den Haag met de Malietoren, Zürichtoren, Haagse Poort en de Hoftoren. Amsterdam scoort met het pand van ABN Amro, het Breitner Center, de Mondriaan Toren en de als tweede geëindigde Rembrandt Tower, die tevens wordt bestempeld als beste toren van de hoofdstad.

Na de drie grote steden heeft Groningen met het pand van de Nederlandse Gasunie de beste toren. Westpoint in Tilburg kreeg de kwalificatie beste woontoren, maar is niet in de rangschikking terug te vinden. De Hoge Heren, de sjieke woontorens aan de voet van de Rotterdamse Erasmusbrug, zijn de enige woontorens in de lijst.

Het Interpolis-pand in Tilburg eindigde op de vijftiende plaats. Leeuwarden (Achmea Toren) en Utrecht (Fortis Bank) completeren de stedenlijst met beste hoogbouw.
Build for Life