Architectuur

Best of! Provinciale architectuurprijzen in perspectief

Nooit eerder werden de genomineerden van alle provinciale architectuurprijzen in Vlaanderen samengebracht in één tentoonstelling. Stad en Architectuur bundelde in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant alle projecten van de afgelopen 4 jaar. Zo krijg je in één overzicht de meest markante architectuur per regio in Vlaanderen en worden de standpunten belicht van elke provincie als het gaat om het beoordelen van kwalitatieve hedendaagse architectuur.

De gratis expo imponeert met foto’s, plannen en maquettes. Na een eerste halte in Leuven loopt vanaf 24 mei tot en met 28 juni de tentoonstelling in Hasselt.

De provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen organiseren al enkele jaren een architectuurprijs; elke provincie op haar eigen manier. Sommige prijzen worden tweejaarlijks uitgereikt, andere om de vier jaar; de thematiek van de prijzen verschilt onderling, alsook de toelatingscriteria en de vorm – d.m.v. een publicatie en/ of een tentoonstelling - waarin deze prijzen naar het grote publiek gecommuniceerd worden. De provincie Limburg heeft dan weer geen aparte prijs voor architectuur, maar hier bestaat de publicatie “Limburgse Architectuur Proeven”, uitgegeven door Architectuurwijzer in 2008. Deze tentoonstellingen en publicaties bieden elk een staalkaart van kwalitatieve architectuurprojecten die de afgelopen jaren in de verschillende provincies gerealiseerd werden.

Juist omwille van deze grote verscheidenheid wou Stad en Architectuur, in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant en in overleg met de provincies Limburg, Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen, d.m.v. een tentoonstelling een overzicht geven van de verschillende provinciale architectuurprijzen die afgelopen 4 jaar in Vlaanderen uitgereikt werden.
Op die manier kan onderzocht worden welk standpunt de verschillende provincies innemen als het gaat om het beoordelen van kwalitatieve hedendaagse architectuur. Waar leggen ze hun zwaartepunten? Welke projecten vinden waar ingang?

Deze tentoonstelling kan als een barometer gezien worden van de architecturale ambities op zowel provinciaal als Vlaams niveau en stijgt daardoor uit boven de grenzen van de verschillende provincies. Daarom werd zij ontworpen als een reizende tentoonstelling die in de loop van het jaar te zien zal zijn in alle Vlaamse provincies en, zo hopen wij, dat ook op Vlaams niveau het debat over hedendaagse architectuur zal blijven aanzwengelen.

Deelnemende architecten

Jonas Beckers & Matthias Verhulst - Buro Govaert & Vanhoutte - L.U.S.T. Architecten - Buro aRCHITEC - ARJM & Kathy Vanhulle - Jo Taillieu architecten ism Francesca de Fonseca - Jan Demuynck & Karel Vandenhende - Cuypers & Q architecten - Bart Cobbaert (denc-studio) en Bertien Stegeman - De Smet Vermeulen Architecten – NU architectuuratelier - EVR architecten - Stéphane Beel & Lieven Achtergael - BOB361 - Peter Kint Architecten - A2D architecten & Filip De Mulder architect - SSA/XX - STABO-AR-TE - VBM architecten (nu Bogdan & Van Broeck architects en LAVA architecten) - AG Vespa - Huiswerk Architecten - B-Architecten - BULK Architecten - LAB Multiprofessioneel Architectenvennootschap - Stam Architecten - a2oarchitecten - Cleuren_Merken - architectslab - Lens°Ass - Hans Maes - Egide Meertens