Verbouwen

Berlaymont is opnieuw geopend na veertien jaren

Vandaag wordt het Berlaymont-gebouw in Brussel officieel heropend na een renovatie van veertien jaar. Het gebouw wordt opnieuw de hoofdzetel van de Europese Commissie.

Het symbool van Europa ziet er na veertien jaar eindelijk opgefrist uit. Het asbest is verwijderd en het gebouw heeft een dubbele wand om de warmteproblemen tegen te gaan.

Zowat 2.200 Europese ambtenaren die al die tijd waren verhuisd, nemen met mondjesmaat hun kantoor weer in. Op 1 november neemt ook de Portugese commissievoorzitter Jose Manuel Durao Barroso zijn intrek in het gebouw.

Toch is de renovatie geen succesverhaal. De verbouwingswerken verliepen zeer moeizaam, vooral door aanhoudende problemen met de aannemers. Het volledige kostenplaatje zal nooit helemaal duidelijk zijn, maar de renovatie op zich heeft al ruim 600 miljoen euro gekost.

Daarbij komen de kosten voor de verhuizing, de asbestverwijdering en de boetes die de Belgische staat heeft moeten betalen, omdat de werken zo lang aansleepten.

Hoe kwam Berlaymont aan zijn naam?

Het gebouw werd in de loop van de jaren 1960 opgericht en was bestemd om er de zetel van de Europese Commissie te huisvesten. Een bestaand park van twee hectaren, gelegen op het einde van de Wetstraat en eigendom van de kloosterlingen van de Augustijnerorde "Les Dames du Berlaymont", werd aangekocht door de Belgische staat. De naam van de kloosterorde werd tevens de naam van het gebouw.

Buttiglione is bereid bevoegdheden af te staan

De Italiaanse kandidaat-commissaris Rocco Buttiglione is bereid enkele kleinere bevoegdheden af te staan. Bovendien biedt hij excuses aan voor de gevolgen van zijn uitspraak over homosexualiteit als zonde.

Buttiglione zijn portefueille bestaat uit Justitie en Binnenlanse Zaken, waaronder burgerlijke vrijheden.De bevoegdheden die Buttiglione zou afstaan aan Barroso zijn beperkt. Gelijke Kansenbeleid bijvoorbeeld maakt deel uit van de portefeuille van commissaris voor Sociale Zaken Vladimir Spidla.

De socialisten eisten een grondige herschikking van de portefueille van Buttiglione. De groenen en de liberalen zien Buttiglione liever helemaal van het toneel verdwijnen.