Tuin

Beplanting en verzorging

Beplanting en verzorging verschillen niet wezenlijk met die van de gewone tuin. Maar toch moet er op een aantal dingen gelet worden. Plaats voor het gewicht de planten bij voorkeur niet in aardewerken maar in polyester bakken of potten. Die zijn er ook volop in terracotta kleur. Voordeel is dat ze niet kapot vriezen en de planten minder uitdrogen.

Gebruik potaarde of speciale aarde die lichter is dan gewone aarde of potaarde. Wel wat duurder, maar de potten en bloembakken worden minder zwaar als het veel geregend heeft.

Zorg voor een goede drainage onderin de pot of bloembak. Kleikorrels zijn daarvoor uiterst geschikt vanwege het geringe gewicht.

Bedek waar mogelijk de binnenkant van grote bloembakken met een paar centimeter dik tempex (piepschuim). Hierdoor is de kans op bevriezing minder.

Kies winterharde planten voor bloembakken die niet verplaatsbaar zijn en dus niet binnen kunnen overwinteren. Ga voor de ijzersterke soorten, dan weet je zeker dat ze weer uit de grond komen na de winter.

Bruidssluier bijvoorbeeld, dat bovendien razendsnel groeit, grassen en bamboes (wel opletten wat welke soort kan hebben in de winter), campanula in allerlei soorten, waar je geen omkijken naar hebt. Maar ook buxus, dwergsering en salvia doen het prima op het dakterras. En voor een mediterraan tintje staan lavendel en olijfboompjes natuurlijk te gek. De laatste wel binnen overwinteren, want ze kunnen maar tot -5° verdragen.

Vaste planten bloeien over het algemeen vrij kort. Kies daarom planten met een langere bloeiperiode. Let ook op de bloeitijd, bijvoorbeeld niet alleen juli- en augustusbloeiers, want dan is het een saaie boel de andere maanden.

Planten zullen op een dakterras over het algemeen meer water nodig hebben door extremere weersinvloeden van bijvoorbeeld wind en een hele dag volle zon. Om een hoop gesjouw te voorkomen, kan er een kraan op het dak worden aangelegd. Daarop kan een druppelsysteem, dat bij tuincentra te koop is, worden aangesloten. Zeker de moeite waard en het werkt prima. En niet alleen in de vakantie.

En last but not least: voeding! Heel belangrijk gezien de geringe hoeveelheid potgrond in de bakken of potten, die daardoor weinig voeding bevat. Het is overigens niet noodzakelijk iedere plant een toegespitste voeding te geven. Een en dezelfde, bijvoorbeeld voor bloembakken, is vaak ook voldoende. Geef liever niet te veel in een keer. Beter is geregeld een beetje.