Algemeen

Belgische architectuurstudent wint ArchiPrix 2003

Afgelopen zaterdag werd de prijs voor het beste Nederlandse afstudeerplan uitgereikt in het bijzondere stadhuis van Alphen aan den Rijn van de hand van Erick van Egeraat.

De ArchiPrix kende dit jaar zes eervolle vermeldingen en maar één echte prijs. Die ging naar het plan 'Minimal - Real, Looking for Johnny' van de Belg Maarten Terrijn die studeerde aan de kleinste Academie van Bouwkunst in Maastricht.

Het project heeft betrekking op de Belgische plaats Beringen en bestaat uit verschillende onderdelen. Er is een ruimtelijk plan gemaakt voor Beringen, er is een woontypologie LM200 ontwikkeld en een update ontworpen voor de bestaande freinetschool 1 (FS1).

De structuur van Beringen wordt gevormd door een collage van fragmenten. Daaraan is een nieuw patroon toegevoegd. Drie identieke lineaire blokken zijn geënt op de randen van bestaande patronen. Hun dichtheid, compactheid en positionering refereren zowel aan de oude kern, aan lineaire groei en aan de typische voorstad van Hilbersheimer die kenmerkend is voor elke hedendaagse stadsrand. De basis van het gekozen patroon wordt gevormd door de vroeg modernistische wens van één compositie en één woontypologie voor het bestaansminimum LM200.

De woonblokken zijn geïsoleerd door het ontbreken van nieuwe infrastructuur of een gezamenlijk vlak. Binnen deze open structuur kan elke nomade zich een ruimte toe-eigenen. Op die wijze wordt een verdere verdichting van de lintstructuur verwezenlijkt en blijft een aanzienlijk deel van de open ruimte behouden. De hardheid en de anonimiteit van de tot motel aaneengeschakelde LM200-units drijft de spanning van de Hopperiaanse ruimte verder op en fragmenteert het lint tot een aaneenschakeling van Las-Vegas hotels.

In het upgraden, updaten van het bestaande schoolgebouw FS1 en wooneenheid LM200 wordt een beroep gedaan op de collagetechniek. Daarnaast worden hedendaagse associaties ingezet teneinde met minimale middelen en materialen een neutrale ambigue typologie te realiseren waarin elk kan werken, wonen, leren met een sterke eigenheid van zowel gebruiker als object. Ironisch genoeg zijn de objecten door hun constructie en materiaalkeuze echter labiel en wordt de continuïteit, flexibiliteit, tijdelijkheid en de kwetsbaarheid van de mens en zijn gemaakte ruimte duidelijk.

Build for Life