Interieur

Belgische Tal-lamp Santiago wint red dot award

Voor de tweede maal op rij valt de lamp Santiago van lichtfabrikant Tal in de prijzen: na een eerdere bekroning met de iF Product Design Award, werd de Santiago zonet uitgeroepen tot winnaar van een red dot award, een van de meest prestigieuze prijzen binnen het product design. De Santiago behoort tot de collectie Kinetura Lighting, een revolutionaire reeks lampen die transformeerbaar zijn, en daardoor ook een complete verandering van sfeer en lichtkenmerken teweeg brengen.

De Kinetura Lighting collectie van Tal, ontworpen door het Kinetura architectenkoppel Xaveer Claerhout en Barbara Van Biervliet, bestaat uit een reeks slimme designlampen die zijn gemaakt uit composietmateriaal. Lichtmodulatie en de vervorming van het verlichtingstoestel gaan hand in hand, waardoor aanpasbaar licht echt natuurlijk wordt.

Tal en Kinetura zijn bijzonder trots dat het eerste uitgebrachte model, de Santiago, al meteen in de prijzen valt bij de internationale designjury’s. De inbouwverlichting Santiago kan naadloos in een wand of plafond worden ingebouwd en versmelt met de architectuur. Bij het aanschakelen is in begintoestand enkel een lichtgevende lijn zichtbaar, zodat de lamp als oriëntatieverlichting kan dienen. Op wens van de gebruiker transformeert de lamp zich geleidelijk tot een volwaardige functionele wand- of plafondarmatuur. De lamp buigt haast onmerkbaar naar binnen en het licht streelt de architectuur.

Voor de tweede maal gelauwerd

De Santiago lamp viel eerder al in de prijzen met een iF Product Design Award 2011. Ook bij de zopas bekend gemaakte red dot awards 2011 kwam de Santiago als een van de winnaars uit 4.433 inzendingen voor product design uit de bus.



Technologische koploper

Samen met eerdere bekroningen, zoals de Henry Van De Velde prijs en Good Design Award, laat dit zien dat Tal met succes inzet op innovatieve verlichtingsconcepten. Bij architecten en verlichtingsexperts staat de producent al meer dan 18 jaar bekend als technische koploper en trendsetter in kwaliteitsvolle verlichting.

Karel Festjens, directeur van Tal: “Zowel het bewerken van de composietmaterialen, het uitdokteren van het mechanische aandrijfsysteem als de elektronische aansturing vereisten een hele dosis knowhow en creativiteit.” De sterkte van dit vernieuwende verlichtingsconcept ligt in de synergie van deze technologische oplossingen met een zeer sober, poëtisch en natuurlijk resultaat.

Waar kan je de Santiago zien?

De winnende producten, inclusief de Santiago, zijn te zien van 5 juli tot 1 augustus 2011 op de tentoonstelling “Design on stage – winners red dot award: product design 2011”, in het red dot designmuseum in Essen (zo’n 2,5 uur rijden van Brussel). Op 4 juli 2011 vindt de officiële uitreiking plaats in het Aalto Theater, de opera van Essen.

De collectie Kinetura Lighting is ook te bewonderen op het Euroluce Salone del Mobile, van 12 tot en met 17 april in Milaan.