Architectuur

Belgische Architectuurprijzen: Rijwoning van ONO architectuur

Elke week blikt de website VlaamseArchitectuur terug op een van de winnaars van de Belgische Architectuur - en Energieprijzen. Deze week is het de laureaat in de categorie eengezinswoningen. Architectenbureau ONO architectuur heeft op de Belgische Energie - en Architectuurprijzen een prijs gewonnen voor een rijwoning in Sint-Niklaas.

De herenwoning maakt deel uit van een ruimer geheel van telkens twee gelijke woningen gespiegeld rondom een centrale directeurswoning. De twee woningen behoorden tot de site van een voormalige textielfabriek. Aan de achterkant wordt het het meest duidelijk dat de huizengroep tot een bijzonde enclave behoordde. De hellende daken van de gekoppelde rug-aan-rug achterbouwen zijn hier typerend. De omhullende en gebogen tuinmuren binden het geheel.

Doordat de oorspronkelijke achterbouw van de woning bestond uit een opeenvolging van drie volumes was er een enge en lange doorgang naar de nauwelijks zichtbare achterliggende tuin. Die beperkte relatie met de buitenruimte en het gebrek aan licht voldeed niet aan de wensen van de bewoners. Vandaar dat men de doorgang naar de tuin met glas overdekt heeft. Dit resulteert in een vlinderdak, één zijde open beglaasd, de andere gesloten met dakpannen. In tegenstelling tot de voormalige achterbouwen met keuken en berging, waarvan de daken enkel onbruikbare zolders waren, worden de nieuwe hellende daken nu ook binnenin voelbaar gemaakt. In de met glas overdekte voormalige nauwe doorgang zit de nieuwe keuken. Deze ruimte roept een buitensfeer op, vergelijkbaar met die in een orangerie. Naast het staalschrijnwerk, werkt ook het zichtmetselwerk mee in het versterken van die ervaring.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be