Algemeen

Belgian Building Awards uitgereikt op Batibouw

Belgian Building Awards uitgereikt op Batibouw
Appartementsgebouw Oosterlinck
Op woensdag 27 februari 2013 werden op Batibouw naar jaarlijkse traditie de prestigieuze Belgian Building Awards uitgereikt. Dit evenement – een organisatie van Batibouw in samenwerking met de Confederatie Bouw, Ik Ga Bouwen & Renoveren, Trends Top Bouw, de Orde van Architecten en de AiNB lauwert de realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven.

De Architectuur Awards 2013
Ik Ga Bouwen & Renoveren verkoos het Gebouw van het Jaar. Bouwheren konden bij deze wedstrijd voor twee categorieën projecten indienen: het Niet-Residentieel en het Residentieel Gebouw – nieuw of gerenoveerd, alleen of gegroepeerd.

Residentieel gebouw van het jaar
De jury nomineerde voor deze categorie de volgende vijf projecten:

  • Loft Kempart door Dethier Architectures
  • VM Residence door Vincent Van Duysen Architects
  • Bruyn Ouest door Pierre Blondel Architectes
  • Rodetoren door Delmulle Delmulle Architecten
  • Appartementsgebouw Oosterlinck door META architectuurbureau (WINNAAR)

Het appartementsgebouw Oosterlinck van META architectuurbureau kwam in de categorie “residentieel gebouw” als winnaar uit te bus. Het betonnen appartementsgebouw met brede balken valt op door zijn vele subtiele accenten, waarbij de betonstructuur van het gebouw telkens een cruciale rol speelt. Zo is de gelijkvloerse verdieping op een hoogte gebouwd, waardoor men van op straat niet recht naar binnen kijkt en de privacy van de bewoners wordt beschermd. Bovendien zijn de terrassen – in tegenstelling tot bij een klassiek gebouw – volledig in de structuur van de gevel geïntegreerd, waardoor een gevoel van eenheid wordt bewaard. Nog een laatste detail: de verticale belijning van het gebouw loopt niet overal gelijk. De gevel is immers opgebouwd uit een schakeling van identieke geprefabriceerde betonnen element die elk verschillend gepositioneerd worden, hetgeen voor een zeer bijzonder effect zorgt.

Niet-residentieel gebouw van het jaar
In de categorie niet-residentieel selecteerde de jury eveneens vijf projecten:

  • Pakhuis Clemmen door ALT Architecten
  • Vormingscentrum Destelheide door Bovenbouw Architectuur
  • Diets-Heur door Lens°Ass architecten
  • ITP - Institut Technique provincial door Atelier 229
  • Royal Belgian Sailing Club door Wim Goes Architectuur (WINNAAR)


Foto Filip Dujardin

De jury koos unaniem voor Wim Goes Architectuur met het project Royal Belgian Sailing Club, omwille van de sublieme manier waarop architectuur en structuur samenvallen. De dubbele laag van het gebouw – een structuur uit hout en een schil uit glas – zorgt voor een erg functionele inzetbaarheid. De schil uit glas kan in de zomer namelijk volledig open worden gezet, waardoor uitsluitend de houtstructuur overblijft. Daarnaast is de functie van het gebouw als clubhouse onmiddellijk duidelijk als men van buitenaf naar het gebouw kijkt. Tenslotte beschikt het gebouw over een erg toegankelijk dakterras dat optimaal wordt benut, men heeft er immers een prachtig zicht op de bedrijvigheid in de haven.

Innovation Award
De Innovation Award werd gewonnen door Alpha Béton, zie artikel

Design Award
De Design Award werd gewonnen door het toilet zonder spoelrand van de Sphinx, zie artikel

BouwGazellen
De BouwGazellen zijn die Belgische bouwbedrijven die de afgelopen vijf jaar de grootste groei hebben gekend. In de categorie ‘gevestigde waarden’ ging de prijs naar Franki (onderdeel van de Groep Willemen). In de categorie ‘starters’ naar Facades Forever.

De International Award
Met deze prijs wordt benadrukt dat onze kennis van zaken in de bouw- en designsector niet tot de Belgische grenzen beperkt blijft. In België werden al tal van magnifieke werken door buitenlandse architecten en bouwmeesters neergezet, maar evenzeer hebben Belgische architectenbureaus en bouwfirma’s met hun projecten in het buitenland wereldfaam vergaard. Voor de International Award komen enerzijds buitenlandse bedrijven in aanmerking die één of meerdere meesterlijke bouwwerken in België hebben gerealiseerd, en anderzijds Belgische bouwbedrijven die een inspiratiebron zijn door hun opmerkelijke verwezenlijkingen in het buitenland.


Foto Denys Bouwonderneming

Denys, de winnaar van dit jaar, is overduidelijk zo’n bedrijf, en ontving de prijs dan ook terecht uit handen van Vlaams minister-president Kris Peeters. De Belgische onderneming, die gespecialiseerd is in onder meer leidingen, kabels, tunnels en boorwerken, genereert immers niet minder dan 60% van haar omzetcijfer in het buitenland. Het betreft voornamelijk complexe en indrukwekkende projecten rond bijvoorbeeld drinkwatervoorziening, waterzuivering en hogedruk-transportleidingen van gas en olie.

Eén van de meest in het oog springende projecten is de versterking van de drinkwatervoorziening in de Algerijnse stad Annabe. Hierdoor is het dagelijkse leven van zo’n 800.000 inwoners gevoelig verbeterd. Andere opvallende buitenlandse projecten zijn de gasontwikkeling van de Italiaanse stad Livorno, met een pijplijn van 28km onder water en 7 km landinwaarts, en de aanleg van een hogedruk-gasleiding tussen Serpaize en Les Haies – om er maar enkele te noemen.

Ook interessant


Build for Life