Interieur

Belgen nemen meer 'ME-time' in de badkamer dan gemiddeld

Ideal Standard deed een Europese consumentenenquête waaruit blijkt dat badkamers een sleutelrol spelen in het dagelijks leven en hierin volledig geïntegreerd zijn. De resultaten versterken Ideal Standard’s merkethos “Inspired by Real Life” die een sterk begrip laat zien van de intieme en persoonlijke rol die de badkamer speelt in het dagelijks leven. Ideal Standard complete badkameroplossingen vertalen deze inzichten in slimme, functionele, toekomstbewuste en innovatieve designs.

België valt op als één van de meest romantische landen in Europa: één op vier zegt romantische momenten met zijn of haar partner te beleven in de badkamer, enkel Rusland doet beter met 1 op 3 Russen die romantiek ervaren in de badkamer met hun partner.

Het vooraanstaande onderzoeksbureau Synovate voerde voor Ideal Standard een online survey uit, op basis van een groep van 4.000 respondenten verdeeld over elf Europese landen. Uit de resultaten komt het volgende naar voren:
  • België valt op als één van de meest romantische landen in Europa: één op vier zegt romantische momenten met zijn of haar partner te beleven in de badkamer, enkel Rusland doet beter met 1 op 3 Russen die romantiek ervaren in de badkamer met hun partner.
  • Voor 62% van de Belgische jongeren (15-20 jaar) is de badkamer dé plaats bij uitstek om zich klaar te maken voor een date.
  • Europese vrouwen checken gemiddeld meer dan 2 keer per dag hun looks in de badkamer. Daarnaast gebruikt bijna 3 op 4 Belgen (73%) de badkamer om snel even te checken hoe hij/zij eruit ziet.
  • Voor Belgen is de badkamer meer dan voor de gemiddelde Europeaan een plaats om wakker te worden. Belgische vrouwen nemen per maand gemiddeld 116 minuten om wakker te worden in de badkamer terwijl mannen sneller wakker zijn in de badkamer en hiervoor maar 54 minuten spenderen.


Maak je klaar voor een leuke date!

De badkamer is een erg populaire plaats om zich klaar te maken voor een date. Bijna de helft van de Belgen, namelijk 46%, geeft aan de nodige voorbereidingen voor een afspraakje te treffen in de badkamer. Vooral Belgische jongeren (15-20 jaar) gebruiken de badkamer om zich klaar te maken voor een avondje uit of een date. 62% van deze leeftijdsgroep zegt dat de badkamer dé plaats bij uitstek is om zich voor te bereiden op een date. Per maand neemt dit minstens 2 uur (gemiddeld zo’n 133 minuten) in beslag. 50% van de dertigers zullen zich ook klaarmaken in de badkamer voor een date maar zij zijn iets sneller dan de jongere generatie: zij spenderen hiervoor 100 minuten per maand. De Belgen die aangeven dat ze zich in de badkamer voorbereiden op een date, doen dit omdat daar de benodigde voorzieningen aanwezig zijn.

De romantische kamer: tijd voor elkaar in de badkamer.

Het onderzoek toont ook dat Belgen meer romantische momenten beleven in de badkamer dan de gemiddelde Europeaan: Gemiddeld 1 op 6 Europese respondenten zegt “romantische momenten” te beleven in de badkamer met zijn of haar partner maar met een score van bijna 1 op 4 behoren de Belgen tot de meest romantische Europeanen in de badkamer. De romantische badkamermomenten van de Belgen gebeuren zo’n 10 keer per maand en zijn goed voor zo’n 29 minuten per keer. Het Europese gemiddelde hiervoor ligt op 30 minuten. Over het algemeen hebben Europeanen tussen de 21 en 30 jaar het meest van dit soort ontmoetingen (29%) en van alle Europese respondenten zegt 36% dat de door de badkamer geboden privacy hen naar deze plek leidt wanneer zij op zoek zijn naar romantiek.

Reflectie: Uiterlijk en innerlijke gevoelens

Gemiddeld kiezen Europeanen de badkamer als de populairste plek om hun looks te checken. De gemiddelde Europeaan checkt 59 keer per maand hoe hij of zij eruit ziet in de badkamer en neemt hier iedere keer gemiddeld 3.6 minuten voor. Ook Belgen zijn regelmatig met het uiterlijk bezig in de badkamer: 73% geeft aan de badkamer te gebruiken om snel even te checken hoe hij/zij eruit ziet, goed voor 348 minuten per maand voor de Belgische vrouwen terwijl dit bij mannen om ‘slechts’ 116 minuten per maand gaat. De Russen bekijken zichzelf het vaakst in de badkamer: meer dan zeventig keer per maand; en onze Noorderburen checken hun looks het minst, namelijk 53 keer per maand.

De speelkamer: de tijd nemen om met de kinderen te spelen en naar muziek te luisteren

1 op 8 ouders gebruikt de badkamer als een speelruimte voor de kinderen. Daarnaast gebruiken onze buren uit Frankrijk de badkamer meer dan waar dan ook in Europa, om hun kinderen op te frissen: 49 keer per maand tegenover 24 keer in Bulgarije. Zo is er ook een uitgesproken voorkeur van de Grieken om hun kinderen te wassen in het bad (72%) tegenover de Bulgaren (61%) die eerder opteren voor de douche.

Andere activiteiten in de badkamer zijn telefoneren, sms’en, lezen, zingen en muziek beluisteren. Vooral muziek beluisteren komt regelmatig voor in de badkamer en zeker in de Belgische: 1 op 4 luistert naar muziek in de badkamer, wat overeenkomt met het Europese gemiddelde, en dat gedurende 209 minuten per maand. Een significant verschil zien we hier tussen mannen en vrouwen; vrouwen luisteren bijna 5 uur per maand naar muziek in de badkamer tegenover slechts 1h47 voor de Belgische mannen. De Belgen tussen 31 en 40 jaar luisteren zelfs 310 minuten per maand, dus meer dan 5 uur en zij zingen ook het langst in de badkamer van alle leeftijdsgroepen, namelijk 139 minuten per maand.

Bijkomen: vermoeidheid wegspoelen

Een ander interessant gegeven is dat 13% van de Europese mannen de badkamer gebruikt om van een kater af te komen, tegenover maar 8% van de vrouwen. Het onderzoek toont eveneens ook dat 1/3e van de Europese respondenten de badkamer gebruikt om te relaxen, om zich voor te bereiden op een goede nachtrust of om even tijd te nemen voor zichzelf. In Europa zijn het ook de jongeren (15-30j) die vaker “ME-time” in de badkamer nemen dan mensen ouder dan 30 jaar.

Daarnaast is de badkamer ook een plaats om tot rust te komen: 39% van de Belgen relaxt in de badkamer en zit daarmee iets hoger dan het Europese gemiddelde van 35%. Dat komt overeen met een Belgisch gemiddelde van 230 minuten per maand. Eveneens is de badkamer voor 22% van de Europeanen en 20% van de Belgen een plek om mentale en fysieke stress van zich af te schudden. Tenslotte geeft 44% van de Belgische vrouwen ook aan een moment voor zichzelf te nemen in de badkamer, tegenover 25% van de mannen. Het Europese gemiddelde ligt hierbij op 33%.