Belg wil meer veiligheid rond privézwembad

9 april 2013 Bron: RCA
Belg wil meer veiligheid rond privézwembad
Abrisud
Een grote meerderheid van de Belgen is voorstander van een wet om privézwembaden te beveiligen. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van Abrisud. Een zwembadoverdekking is dan ook veel meer dan een decoratief element, het voorkomt ongevallen en biedt tal van andere voordelen. In de selectie van de Zomertrends voor 2013 zien we de zwembadoverdekking in nieuwe vormen en materialen.

Zwembad, bron van plezier én angst
Het privézwembad geniet een goed imago bij Belgen. Het is een gezellige plek (91%) die synoniem staat voor welzijn (81%). En dan houden we nog geen rekening met de meerwaarde van het zwembad voor het huis, volgens 87% van de respondenten.
Nochtans kan een zwembad ook een bron van stress zijn, want een ongeval is gauw gebeurd. 31% van de Belgen is zelf al in een zwembad gevallen of heeft het bij iemand zien gebeuren. Bij de meeste mensen ging het om een kind. Een traumatiserende ervaring voor zowel de volwassene als het kind.

Belgen willen een wet op privézwembaden
Frankrijk heeft al sinds 2003 een wet die de installatie van een veiligheidssysteem rond privézwembaden verplicht. België nog altijd niet, ondanks de wetsvoorstellen van 2007 en 2010. Nochtans is 90% van de Belgen gewonnen voor een dergelijke wet. 56% is er zelfs een groot voorstander van. Maar een wet alleen is natuurlijk niet voldoende om ongevallen te voorkomen. Vandaar dat de keuze van een beveiligingssysteem zo belangrijk is.

Zwembadoverdekkingen om het ergste te voorkomen
De zwembadeigenaar beschikt over verschillende mogelijkheden om zijn zwembad te beveiligen: een overdekking, een alarm, een zeil, een omheining.
Een overdekking komt uit deze enquête naar voren als de beste oplossing om een zwembad te beveiligen (70%) en als een onmisbaar beveiligingssysteem (77%).


Abrisud

Het nuttige aan het aangename koppelen
Zwembadoverdekkingen genieten bij Belgen een goede reputatie.
  • 84% weet dat overdekkingen de watertemperatuur met 6 tot 8° verhogen.
  • 91% is het ermee eens dat overdekkingen het onderhoud vergemakkelijken en de levensduur van het zwembad verlengen.
  • 70% weet dat het waterpeil zonder overdekking kan zakken door verdamping. Toch legt maar 52% van de respondenten een link tussen de bescherming van het milieu en het positieve effect van een zwembadoverdekking.

Om hun tuin een gezellige aanblik te geven, richten Belgen hem in met dezelfde zorg als hun huis. In dat verband onderstreept 70% het esthetische aspect van een zwembadoverdekking. Een link die minder vanzelfsprekend is dan het veiligheidsaspect van de overdekking.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo