Algemeen

Beleggingen Europees vastgoed laagst sinds 2003

In het tweede kwartaal daalde het beleggingsvolume in Europa tot € 25,6 mrd, het laagste sinds 2003. De top aanvangsrendementen stegen tot 6,5%, de hoogste stand in de afgelopen twee jaar. De Aanvangsrendementen in het westen stegen gemiddeld 5,9%. De out-performance van Oost-Europese markten zet door, maar in een lager tempo dan voorheen. De huurdersmarkten blijven sterk, maar de huurgroei neemt af.

Dat blijkt uit berekeningen van Cushman & Wakefield. Het totale beleggingsvolume op de Nederlandse markt bedroeg in het eerste halfjaar bijna € 5 mrd. Dit is circa € 500 mln onder het halfjaarcijfer van 2007. Het actuele halfjaarcijfer is wederom hoog, maar dat komt niet door de vele activiteit op de markt. Vooral in het eerste kwartaal zijn enkele grootschalige transacties afgesloten die al in 2007 zijn geïnitieerd. Deze grootschalige transacties hebben een sterk stuwend effect op het totaalcijfer. Het beleggingvolume in het eerste kwartaal bedroeg circa € 3,8 mrd en in het tweede kwartaal circa € 1,2 mrd. Dit is een teken dat er duidelijk minder activiteit is op de markt. De oorzaak hiervoor is de verandering van het sentiment op de markt, zoals die ook in de rest van Europa te zien is.

De correctie op de Europese vastgoedbeleggingsmarkt kwam in het tweede kwartaal tot uiting in een stijging van de aanvangsrendementen tot hun hoogste niveau sinds 2006 en een afname van beleggingsvolumes met 63% vergeleken met dezelfde periode in 2007.

In het westen is de handel dit jaar gedaald met meer dan 50% vergeleken met het kwartaalgemiddelde in 2007, maar op de Oost-Europese markten is een lichte stijging te zien door groei in Rusland en Bulgarije. De grotere markten hebben duidelijk te lijden: 60% afname in het Verenigd Koninkrijk, 55% in Duitsland en 51% in Frankrijk, maar de grootste dalingen hebben zich voorgedaan op kleinere markten, zoals Griekenland, Ierland, Hongarije, Oostenrijk en Luxemburg.
Build for Life