Vastgoed

Beleggers zien kansen in huisvesting zorginstellingen

Steeds meer zorginstellingen willen hun huisvesting uitbesteden aan beleggers en hun vastgoedbeslissingen rationaliseren. Als deze trend zich doorzet, dan zullen zorginstellingen tegen 2025 geen eigen vastgoed meer hebben. Er moeten echter nog heel wat hobbels genomen worden.

Rationalisering vastgoedbeslissingen levert niet alleen kwalitatief betere gebouwen op, maar ook betere en efficiëntere zorgorganisaties die tegen lagere kosten opereren. Met de aankoop van een deel van het Maasziekenhuis is Syntrus Achmea de eerste belegger van Nederland die zich met een apart beleggingsfonds geheel op zorgvastgoed richt. Stapten zorginstellingen voor de financiering van hun vastgoed altijd naar grote banken of de staatsbanken, het bankenmonopolie is ten einde sinds de zorgmarkt geliberaliseerd is. Zeker nu banken als gevolg van de crisis geen krediet meer willen verlenen, zien beleggers hun kansen schoon.

Het aankoopbeleid van Syntrus richt zich vooral op wooncomplexen in de wijk en op terreinen van verpleeghuizen. Het fonds heeft echter ook belangstelling voor de huisvesting van eerstelijnszorg zoals bedrijfsverzamelgebouwen voor zorgverleners zoals de huisarts, psycholoog en de tandarts.

Gebaseerd op: ZorgVisie