Vastgoed

Beleggers en bouwers krijgen kansen in zorghuisvesting

Beleggers en bouwers krijgen kansen op het gebied van zorghuisvesting. Dat is een gevolg van het besluit dat het Rijk per 1 januari 2012 niet meer garant staat voor de rente en aflossing van de huisvesting van zorginstellingen. Juist omdat zorginstellingen een grote behoefte hebben aan nieuwe huisvesting maar geen geld, biedt dit perspectieven in de markt.

Volgens Jan Meijer van het adviesbureau SNH Partners is de kans groot dat beleggers en bouwers over een aantal jaren zelf besluiten een zorggebouw weg te zetten. Daarna gaan ze op zoek naar een huurder. Zeker omdat instellingen de kosten van hun huisvesting zelf terug moeten verdienen binnen de nieuwe regels, biedt dit perspectieven. Voor zorginstellingen wordt het immers moeilijker om zelf te investeren in gebouwen, omdat banken nog terughoudender zijn dan ze al waren voor de crisis.

Volgens Bram Heijnsbroek van adviesbureau Coresta Group kunnen bouwers en beleggers onderling goed samenwerken. Hij denkt dat het meeste succes te behalen valt middels een zorgvastgoedfonds in de vorm van bijvoorbeeld een commanditaire vennootschap. Dit past beter dan publiek-private samenwerking waarbij vaak veel regels komen kijken.

Gebaseerd op: Cobouw