Algemeen

Bejaarden op straat gezet na faillissement rusthuis

In Oostende zijn zeventien bejaarden uit een rusthuis gezet. Ze kregen vier uur de tijd om de instelling te verlaten nadat het rusthuis failliet was verklaard.

Maandagmiddag om twee uur kregen de bejaarden van het rusthuis Home Harwich in Oostende te horen dat ze vier uur de tijd hadden om een ander onderkomen te zoeken.

Een rechtbank had een ontruimingsbevel uitgeschreven nadat de instelling eerder failliet was verklaard. Home Harwich kampte met een hoge huur- en personeelslast. De bejaarden kregen voorlopig onderdak in drie ziekenhuizen en in het OCMW-rusthuis in Oostende.

"Bewoners moeten minstens 24 uur krijgen"

Ferubel, de federatie van privé-rusthuizen, heeft zware kritiek op de aanpak en vindt dat het niet kan dat bejaarden amper vier uur de tijd krijgen om met hebben en houden te verhuizen. Volgens Ferubel is een rusthuis geen winkel die kan leeggehaald worden.

De federatie vraagt uitzonderingsmaatregelen. Zo wil Ferubel dat de bewoners van een failliet rusthuis minstens 24 uur de tijd krijgen om een nieuw onderkomen te vinden. Vorig jaar waren in Herent al bejaarden op straat gezet na het faillissement van hun rusthuis.

Vlaams minister van Welzijn Adelheid Byttebier (Groen!) reageert verontwaardigd en wil dat curatoren meer wettelijke armslag krijgen om een failliet rusthuis draaiende te houden tot er een oplossing is gevonden voor de inwoners.
Build for Life