Vastgoed

Behoefte aan meer nieuwe, betaalbare en duurzame woningen

België heeft niet alleen meer nieuwe woningen nodig, maar vooral ook betaalbare en duurzame. De bevolking groeit immers niet alleen, ook het aantal kleine huishoudens neemt toe. Het Federaal Planbureau heeft becijferd dat België tegen 2020 zo`n 11,5 miljoen inwoners telt en dat de groei er dan nog steeds niet uit is.

Volgens Europese richtlijnen moeten de nieuwe woningen duurzamer gebouwd worden. En dat schept problemen, volgens vastgoeddeskundigen. Immers, die duurzaamheid geldt niet voor bestaande woningen waar weliswaar nogal eens wat aan mankeert, maar die voor lagere inkomens vaak de enige manier zijn om een toegang te krijgen tot de woningmarkt. En dus ontstaat er een woningmarkt met twee snelheden: die van de nieuwbouw en die van de oudbouw. Toch legt de nieuwe Europese richtlijn de lidstaten ook de verplichting op om ook eisen vast te stellen voor elke ingrijpende renovatie, ongeacht de grootte van het gebouw. En dat zal het kostenplaatje van een renovatie nog verder opdrijven. En dus dringt de vraag zich op of oudbouw niet gewoon beter afgebroken moet worden.

Dat ligt echter gevoelig in een land waar men er nog steeds foutief van uit gaat dat naarmate vastgoed ouder wordt, het ook meer waard wordt. Dat geldt namelijk alleen voor de grond, niet voor het object.

Gebaseerd op: Trends