Duurzaam Bouwen

Bedrijven behalen FSC-certificaat via groepsmanagement

Als erkend groepscertificator reikte Qualibouw de afgelopen week 4 FSC-certificaten uit aan bedrijven in Vlaams-Brabant, Oost & West-Vlaanderen. Deze bedrijven behaalden hun certificaat via de groepscertificatie. “’De vraag naar FSC-producten en dito certificaten neemt toe. En dat kan ons milieu alleen maar vooruit helpen”: zegt projectcoördinator Dirk Smeets. Het aantal Belgische bedrijven met een FSC Chain of Custody certificaat blijft onverminderd toenemen. Vandaag zijn reeds meer dan 250 bedrijven uit de hout-, bouw- en papiersector FSC gecertificeerd.
Een kwart meer dan eind 2007 !

Een bedrijf dat hout en/of houtproducten verhandelt en deze als FSC-gelabeld hout wenst te verkopen dient in het bezit te zijn van een FSC-certificaat. Deze certificatie behalen is mogelijk via een individuele- of groepscertificatie. Op deze manier maakt het gecertificeerde bedrijf deel uit van de Chain of Custody waarvoor FSC een aantal principes en criteria oplegd, waaraan deze bedrijven dienen te voldoen. Om de consument te garanderen dat een FSC gelabeld product effectief uit een
FSC gecertificeerd bos afkomstig is, is het essentieel om elke schakel in de handelsketen (Chain of Custody) tussen bos en consument te controleren en te certificeren.

FSC (Forest Stewardship Council) is een internationale organisatie die wereldwijd verantwoord bosbeheer stimuleert. Omdat alleen de hoogste eisen voor sociaal, ecologisch en economisch verantwoord bosbeheer goed genoeg zijn. Onder verantwoord bosbeheer begrijpen we dat de bosbeheerder rekening houdt met het milieu, de sociale rechten respecteert en dat het beheer van zijn bos economisch haalbaar is. FSC zorgt voor de certificering van de bossen en voor het labelen van het hout dat uit die bossen afkomstig is.

Qualibouw is door Control Union Certifications erkend als groepscertificator sinds sept. 2005 en kan FSC-certificaten afleveren aan bedrijven die voldoen aan de voorwaarden van het groepsmanagement.
De afgelopen week werd zo’n FSC-certificaat afgeleverd bij Verhofstede Hout bvba te Temse,
De Deurwaerder Fr. & Chr. te Tielt, Bavi-Wood nv te Bavikhove (zie foto) en bij Cravamo te Hoeleden. Deze bedrijven zijn vanaf nu erkend als FSC-leverancier en zijn bijgevolg terug te vinden in de
FSC-leveranciersgids. Deze is te consulteren via de website : www.fsc-wwf.be.

FSC-groepscertificatie is één van de aktiviteiten van Qualibouw. Bedrijven worden begeleid naar de certificatie aan de hand van een opleiding of vorming, een didactisch werkboek en met de nodige administratieve ondersteuning. In 2005 kwam Qualibouw onder de vleugels van het BCCA dat in 1992 werd opgericht door het WTCB en SECO. Het is evident dat Qualibouw hierin op de nodige know how van deze organisaties kan rekenen.