Architectuur

BeauVent bouwde binnenschip om tot nulenergiekantoor

Zopas hebben BeauVent en ZonneWinDT in Diksmuide hun lage energieboot officieel in gebruik genomen. Een hachelijke onderneming om een oude woonboot om te bouwen tot een aangename kantoorruimte met verregaande aandacht voor duurzame energie. De passiefhuis norm bleek moeilijk haalbaar omwille van de oriëntatie en de langgerekte vorm, maar toch vormt het project een knap voorbeeld van een duurzaam kantoorgebouw. Reden genoeg voor Architectura.be om de boot een bezoek te brengen.

BeauVent en ZonneWindt zijn twee coöperatieve vennootschappen gefocust op hernieuwbare energie en windenergie.Het lag voor de hand dat ze voor hun eigen kantoren de lat inzake duurzame energie heel hoog zouden leggen.

Dat het kantoorgebouw waar beide zouden huizen een nulenergiegebouw zou worden, leidt tot geen twijfel. Dat het op een boot zou zijn, is weliswaar een speciaal gegeven.

Het hoeft geen betoog dat tijdens het ontwerp en de uitvoering allerhande specifieke problemen opdoken eigen aan een bootcontructie die vaak moeilijk te rijmen waren met het laagenergieconcept.

Zo is er een heel andere vochthuishouding aangezien de romp volledig dampdicht is en een ademende wand niet mogelijk is zoals bij gebouwen. De romp van de boot kan in de zomer uiterst warm worden, terwijl de romp onder waterniveau net koel gehouden wordt.
Er is geen riolering waarop kon aangesloten worden voor het afvalwater. Bovendien kan niet gewerkt worden met gravitatiekracht aangezien de afvoer onder het waterpeil zit. Verder is er geen wateraansluiting voor drinkbaar water.
Typisch voor een boot is ook dat de oriëntatie niet vast staat. Indien de boot een andere ligplaats heeft, zal ook de oriëntatie anders zijn, wat ertoe leidt dat de zonnepanelen niet gericht kunnen worden naar de zon, maar horizontaal gemonteerd moeten worden.
Kortom de realisatie van deze duurzame nulenergiekantoorboot is enig in zijn soort en kan als voorbeeldproject voor duurzame kantoorgebouwen tellen!

Lees verder op Architectura.be