Algemeen

Batibouw ziet toekomst in interactieve digitale televisie

Op vrijdag 13 juni laatstleden vergastte FISA, organisator van BATIBOUW, Second Place en Concept & Build, een 80-tal actoren uit de bouwsector op een uiteenzetting over iDTV, ook bekend onder de naam Interactieve Digitale Televisie. Robby Vanelderen, Onderzoeker Nieuwe Media bij Memori-KHMechelen, stelde er tijdens de BATIBOUW Building Lunch – het 6-maandelijks netwerkevenement van BATIBOUW dat zowel exposanten als niet-exposanten samenbrengt – de opvallendste resultaten voor uit het onderzoek “iDTV in Vlaanderen: De gebruiker aan het woord…”.

Sinds zijn lancering in 2005 is de groep Interactieve Digitale Televisiegebruikers gestaag gestegen. Met de overschakeling van de televisienetwerken naar deze nieuwe vorm, werden ook de interactieve mogelijkheden groter: steeds vaker kan de kijker op het einde van een programma op de rode knop drukken om zijn mening bekend te maken. Uit het onderzoek blijkt dat de gebruikers vooral blij zijn met het grotere aanbod aan zenders, de mogelijkheid om ‘On demand’ films te kunnen bestellen en het overzichtelijke programma. Ondanks deze mooie resultaten heersen er bij de groep van niet-gebruikers nog verscheidene vooroordelen. Zo schrikt het gebruik van deze nieuwe technologie de mensen af die wat minder ervaring hebben met computers. Anderen zien er dan weer het nut niet van in, extra informatie halen zij op hun televisie via teletekst. Na een moeilijke start, is vandaag een stijging in het aantal iDTV-gebruikers duidelijk zichtbaar. Traag maar zeker komt de totale overschakeling in zicht.

Niet enkel de particulier, maar ook de bedrijfswereld ontdekt de mogelijkheden van iDTV. Zo ook de bouwsector waar Architv.be, Constructb.tv en BATIBOUW TV web TV aanbieden. FISA was in 2005 in samenwerking met Skynet duidelijk een voorloper met BATIBOUW TV. In 2008 werden er reeds 350.000 video’s op bekeken! Tijdens zijn presentatie lichtte Amaury Hausman van Skynet verder toe dat naar volgend jaar toe BATIBOUW TV zowel digitaal op het internet als gratis on demand op Belgacom TV zal kunnen worden bekeken. En ook de verdere toekomst is veelbelovend, zo toont Proximus nu al interesse om BATIBOUW TV ook aan zijn klanten te kunnen aanbieden!

De presentatie werd gevolgd door een gezellige lunch, de ideale gelegenheid voor de gasten om te netwerken en bij te praten.
Build for Life