Duurzaam Bouwen

Batibouw blijft duurzaam bouwen aanmoedigen

Batibouw blijft duurzaam bouwen aanmoedigen
In alle sectoren van de economie is milieu en duurzaamheid een centraal gegeven geworden. Ook in de bouw wordt er op grote schaal aandacht aan besteed. Batibouw wil particulieren en bedrijven verder aanmoedigen tot duurzaam bouwen. Jaarlijks wordt tijdens de beurs het ECO-parcours georganiseerd. De deelnemende exposanten (te herkennen aan de groene lamp) hebben allen gemeen dat ze door hun filosofie, productiemethodes of aanbod bijdragen aan milieuvriendelijke en/of energiebesparende producten. Bezoekers aan Batibouw kunnen aan alle ingangen van de beurs een brochure vinden waarin deze ondernemingen die zich door hun milieuvriendelijkheid onderscheiden, zijn aangeduid. Aan de hand van een plannetje kan het parcours van milieubewuste exposanten gemakkelijk worden gevolgd.

Uit de deelnemende exposanten wordt ook jaarlijks één winnaar gekozen: deze ontvangt de felbegeerde ECO-award. Dit jaar kwam Federaal Minister van Klimaat en Energie Paul Magnette de Batibouw ECO-award uitreiken aan die onderneming die het meest milieuvriendelijke product voorstelt of de meest opvallende nieuwe ecologische productiemethode hanteert. Gelukkige winnaar van de wedstrijd was Ecoworks, met zijn groengevels, rietvelden, groendaken en zwemvijvers.

De genomineerden waren :
- Baxi – Braine-L’Alleud – stand 12-108, microwarmtekrachtkoppelingen voor woningen
- Ecoworks – Overijse – stand 1-503B, groengevels, rietverlden, groendaken en zwemvijvers (WINNAAR)
- Megaman – Genk – stand 9-100, spaarlampen

In zijn speech benadrukte minister Magnette dat de winnaar een duidelijke boodschap ten goede van het milieu naar voren bracht. « De ECO-award beloont een bedrijf niet voor luxe of trendy producten, maar voor sterke ecologische producten die ook een sociaal aspect hebben. In het geval van Ecoworks ging het om het brengen van een beetje groen in de stad, hetgeen visueel plezier verschaft aan iedereen. »

Meest duurzame stad van België

Tijdens de plechtigheid op Batibouw viel ook een stad in de prijzen. Leuven ontving van minister Magnette eveneens een award omdat de stad als winnaar uit de bus kwam bij de interactieve roadshow “Turtles on the Road”: de interstedelijke wedstrijd rond het thema energiebewustzijn, georganiseerd naar aanleiding van de vijftigste editie van Batibouw.

Gedurende drie weken trok een caravaan van levensgrote schildpadden naar elf Belgische steden met op hun rug vragen over duurzaam bouwen. De inwoners van de steden werden uitgedaagd zoveel mogelijk goede antwoorden te geven. De Leuvenaars bleken het meest op de hoogte van duurzaam en energiebewust bouwen: de stad haalde een gemiddelde score van 14,25 op 20 wat hen meteen een onderscheiding opleverde. Gent kwam op een verdienstelijke tweede plaats met een score van 14,13. Namen werd derde met 13,45 op 20. Leuven mag zich nu dus zonder schroom “de meest energiebewuste stad van België” noemen.

Wie de vragen en de schildpadden nog wil zien kan hiervoor terecht op Batibouw: ze staan opgesteld in de centrale inkomhal, de Astridhal, alsook in de centrale gang die naar alle paleizen leidt, de Parklane.