Algemeen

Batibouw 2023: de schildpad wordt groen

Batibouw 2023: de schildpad wordt groen
De organisatoren van Batibouw kijken alvast vooruit naar de editie van 2023. Er worden verschillende belangrijke veranderingen aangekondigd die zullen leiden tot een duurzame beurs, die actief inspeelt op de ecologische uitdagingen van de toekomst.

Batibouw als pionier

Het ecologisch- en milieubewustzijn van de consument is niet altijd geweest wat het vandaag is. Toch was Batibouw sinds zijn oprichting een pionier op dit vlak. Tijdens de oliecrisis van 1970, bijvoorbeeld, focuste de beurs sterk op isolatie. Hierdoor konden consumenten hun huizen voorbereiden op stijgende energiekosten.

Hoewel ze in 2000 nog nauwelijks bekend waren bij de consument, werden fotovoltaïsche panelen op de beurs geïntroduceerd in een Paleis dat volledig aan hen was gewijd. Bovendien waren energiebesparing en hernieuwbare energie gedurende tien jaar terugkerende thema's van Batibouw.

Een stap verder in 2023

De klok tikt en het is een gedeelde verantwoordelijkheid om de doelstellingen van de Europese Commissie – koolstofneutraliteit tegen 2050 – te halen. De organisatoren van Batibouw zijn zich bewust van deze uitdagingen Ze willen enerzijds de exposanten en anderzijds de bouwers en verbouwers van morgen beïnvloeden, zodat ze zich bewust worden van de urgentie.

"Batibouw heeft een rol te spelen in de evolutie van de bouwsector, en in de implementatie van alles wat de sector in staat zal stellen om zijn uitstoot van broeikasgassen, zijn energie- en waterverbruik en zijn afvalproductie te verminderen", benadrukt Frédéric François, CEO van Fisa, het bedrijf dat Batibouw organiseert.


Concrete actie


  • Praten is goed, maar handelen is beter. Batibouw zal verschillende acties opzetten om een zo duurzaam mogelijke beurs aan te bieden.

  • Fisa werd lid van het www.netzerocarbonevents.org, een internationale organisatie die streeft naar de koolstofneutraliteit van evenementen.

  • Batibouw zal op een duurzame manier georganiseerd worden: de 30.000m² tapijt in de gangpaden komt niet terug, de signalisatie zal hergebruikt worden, er komt een nog intensievere afvalsortering, er zal minder plastic worden gebruikt, ...
  • Batibouw zal zijn exposanten selecteren op basis van ESG (milieu, maatschappij en governance) criteria, die momenteel worden uitgewerkt. Exposanten die niet voldoen aan de duurzaamheidscriteria, zullen geen plaats meer hebben op de beurs. Maar 85% van de huidige exposanten werken vandaag de dag al hard aan hun ecologische impact, dus de beurs zal nog steeds een volledig marktoverzicht kunnen bieden.
  • De stands zullen op een duurzame manier moeten worden ontworpen en de exposanten zullen worden aangemoedigd minder cadeautjes weg te geven, minder verpakkingsmateriaal te gebruiken, minder afval te produceren, enz.
  • Batibouw zal al zijn onderaannemers en partners motiveren om deze ecologische aanpak te volgen.
  • Er zijn gesprekken aan de gang met Brussels Expo om de infrastructuur te doen evolueren (zonnepanelen, groene energie, ...), zodat Batibouw een van A tot Z duurzame beurs kan worden.

Nieuwe sectoren

Binnen dit vernieuwde Batibouw zullen bepaalde sectoren aan belang winnen. De organisatoren willen meer groene alternatieven aanbieden, zoals oplaadstations en prefab oplossingen, maar ook oplossingen gelinkt aan hernieuwbare energie, bijvoorbeeld fotovoltaïsche panelen en warmtepompen. Hieraan zal een volledige ervaringsruimte worden gewijd. Een thematisch eiland zal al deze oplossingen onder één "dak" laten zien, en zo een groene woning voor te stellen. Dit alles zal aangevuld en versterkt worden door nieuwe, digitale initiatieven.

Drie dagen minder verbruik

De laatste nieuwigheid van de editie 2023 is de duur van de beurs. Batibouw zal niet langer negen, maar slechts zes dagen duren. Dit betekent voor de exposanten drie dagen minder verwarming, elektriciteitsverbruik en verplaatsingen.

"Deze beslissing is genomen in overleg met de exposanten. Wij zijn ervan overtuigd dat dit alleen maar positieve gevolgen zal hebben voor de bezoekers en dat de contacten kwalitatiever zullen zijn. Deze kortere beurs ligt in de lijn van vele buitenlandse beurzen van dezelfde omvang", besluit Frédéric Devos, directeur van Batibouw.


Save the date: Batibouw 2023 vindt plaats van 14 tot en met 19 maart.

Ook interessant


Build for Life