Dossier Batibouw

Batibouw 2018: De inrichting van de buitenruimte in en rond Paleis 1

  BE   5 februari 2018 Bron: Batibouw
Batibouw 2018: De inrichting van de buitenruimte in en rond Paleis 1
De buitenruimte tijdens Batibouw 2018
De laatste jaren wint de buitenruimte steeds meer aan belang. Bij appartementen of rijhuizen in de stad wordt ze vaak letterlijk als een extra kamer ingericht, maar ook bij vrijstaande huizen op het platteland vervagen de grenzen tussen interieur en exterieur. Wie op zoek is naar inspiratie, kan terecht in de Garden Room op Batibouw.

Hoewel de Belg altijd al een baksteen in de maag heeft gehad, investeerden we de laatste jaren zo mogelijk nog meer in onze woning. Zo wordt de keuken meer en meer als een leefkeuken geconcipieerd, en moet de witte, puur functionele badkamer plaatsmaken voor een meer warme variant waarin ook wellness een belangrijke rol speelt. Ons huis wordt hoe langer hoe meer een cocon waar we ons eventjes kunnen terugtrekken uit het jachtige leven van elke dag.

In diezelfde tendens past de hernieuwde aandacht voor de buitenruimte. Van zodra het weer het toelaat, willen we buiten in alle rust en comfort genieten van een lekker glaasje bubbels of een barbecue.

Daarnaast spelen kinderen vaak een doorslaggevende rol bij de aanleg van een tuin. Hoe je ervoor kan zorgen dat de tuin nog voldoet aan je eigen smaak, maar tegelijk kindvriendelijk is, kom je te weten in de Garden Room. Alvast een klein tipje van de sluier: om je kinderen te plezieren kan je de tuin bijvoorbeeld uitrusten met een kinderhuisje, een zandbak of zelfs een boomhut.

Naar de stad

Een andere wereldwijde tendens is het toenemende aantal mensen dat in een stad woont. Anno 2018 geldt dat al voor meer dan de helft van de wereldbevolking. Aangezien zowel ruimte als groen daar kostbaar goed zijn, is een portie creativiteit noodzakelijk/gaan mensen op zoek naar alternatieven. Inspiratie daarvoor biedt de presentatie waarin een stadstuin wordt nagebootst. Zo kan je op een beperkte oppervlakte onder meer aan de slag met een pluktuin, kruipplanten op de muren of indirecte verlichting.

Om diezelfde reden winnen ook de collectieve moestuinen opnieuw aan populariteit. Want co-gardening lost niet alleen het ruimteprobleem op, maar het zorgt ook voor contact met de buurtbewoners en het versterkt het gemeenschapsgevoel. Naast voor groenten kan er in de tuin ook plaats zijn voor bijenkasten, insectenhotels of een picknick- en speeltuin. Bovendien zijn deze tuinen economisch voordelig voor de lokale overheden, want de aanleg en het onderhoud ervan is goedkoper dan dat van parken.

Als er tenslotte ťcht geen ruimte is, dan bieden groendaken een dankbaar alternatief. Want door je dak te laten begroeien met planten creŽer je toch nog jouw persoonlijke groene minibiotoop in het midden van de stad. Dat is niet alleen mooi, maar ook goed voor de biodiversiteit, de isolatie, de geluidswering en zelfs de levensduur van het dak.

Ook buitenruimte op Batibouw

De presentaties in de Garden Room zitten dus boordevol innovatieve tips en ideeŽn om van de tuin een verlengstuk van de woning te maken. Bovendien worden al deze inspiratieruimtes dit jaar voor het eerst samengebracht onder ťťn dak, en dat op een oppervlakte van maar liefst 500 vierkante meter. Wie na het bezoek aan de Garden Room meteen concrete vragen voelt opborrelen, kan die meteen stellen aan de tuinarchitecten en Ėaannemers die de bezoekers in de inkom van hal 1 opwachten. Enkele deelnemers van de Garden Room trekken de lijn door naar Paleis 1. Daar vormen zij een grote belevingsstand die de naam ĎOutspirationí kreeg.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo