Algemeen

Batibouw 2006: Prijzen energie- en milieu bekendgemaakt

Het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen (VIBE vzw) is met reden trots. Twee van de door haar erkende en gelabelde firma’s ontvingen respectievelijk de milieuprijs en de energieprijs. Ook op één na alle andere laureaten voor de prijs zijn door VIBE vzw erkende firma’s. Voor het instituut is dit een bevestiging van de kwaliteit van haar eigen selectiecriteria. Maar ook andersom: voor het eerst zijn de selectiecriteria van het milieuparcours degelijk opgesteld en gevolgd.

Energie & milieu

De firma isoproC ontving de ‘energy-award’. IsoproC importeert isolatiemateriaal uit gerecycleerd krantenpapier, isolerende onderdakplaten uit houtvezels (afvalhout uit bosbouw), dampremmende membranen en luchtdichtingstoebehoren. De firma’s voert zelf ook luchtdichtingstesten en warmteverliestesten uit. Zaakvoerder Paul Eykens is één van de pioniers van het bio-ecologisch bouwen in ons land.

De firma Stroomop die de ‘milieu-award’ ontving, is nog maar een paar jaar actief op de markt. Zaakvoerder Ludwig Van Wonterghem verdeelt kachels en ketels op houtpellets, zonnepanelen en ventilatiesystemen.

Bovendien zijn er bij de vier laureaten voor de energie- en milieu-awards drie door VIBE erkende bouwpartners met name de winnaars, Wonen en Natuur (handel in bio-ecologische bouwmaterialen) en Forbo Krommenie (linoleum).

Milieuparcours

Van de 30 geselecteerden op het Milieuparcours, zijn er 11 erkend door VIBE vzw. Het gaat om handelaars in bio-ecologische bouwmaterialen (Ecobati, Ecobouw, Wonen en Natuur, fabrikanten van massieve kachels (Dutry & Co -Tulikivi speksteenkachels, Pallen tegelkachels, Ensign tegelkachels), technische installaties (Viessmann stookketels, zonnesystemen, IZEN (zonnesystemen), bouwmaterialen (Forbo Flooring linoleum).
En natuurlijk de winnaars van de awards, aangevuld met de stand ‘duurzaam bouwen’, waar ook VIBE deel van uitmaakt.

Het milieuparcours op Batibouw bestaat al een aantal jaar. Dit jaar is echter het eerste dat VIBE vzw goede selectiecriteria voor het parcours ziet. Zo zegt VIBE-bestuurder Peter Thoelen.

VIBE-selectiecriteria en label

Sinds 1996 heeft VIBE vzw selectiecriteria om firma’s uit de bouwsector te erkennen. Het kan gaan om architecten, aannemers, handelaars, producenten, elektriciteitsleveranciers en andere. In de loop van 2005 werden deze selectiecriteria verfijnd en verstrengd. In 2006 worden de erkende bedrijven ook door een extern controlebureau doorgelicht.
VIBE vzw wil hiermee de consumenten wegwijs maken inzake gezond, milieuverantwoord, energiebewust en duurzaam bouwen en wonen. Tegelijk wil het instituut de markt voor bio-ecologisch bouwen opengooien en verbreden.
U vindt alle door VIBE vzw erkende producten, diensten en adressen op een gemakkelijke zoekmachine op de website www.vibe.be/waar (of via de knop ‘database’). U kan zoeken op adressen of op producten en diensten.
Build for Life